Bouillon van sjalotjes met gorgonzolaroom

Ingredienten

  • 500 gram sjalotten
  • 1 eetlepel vrij neutrale olie (ik gebruikte druivenpitolie)
  • 0,5 deciliter cognac
  • 1 liter gevogeltebouillon
  • 35 gram roquefort
  • 1 deciliter room
  • 2 eetlepels fijngesneden bos- of lenteui
  • zout en peper naar smaak

Details

Bron: Ria Olivier in kookschrift AH
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 200 minuten
Totale tijd: 220 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Soep
Soort keuken: Mengelmoes

Ik maakte deze bouillon voor kerst en dat was een succes. De bouillon was al heel lekker van zichzelf maar de gorgonzolaroom maakte er echt iets bijzonders van.

Terwijl de bouillon trekt mag die zeker niet koken. Ik heb de pan met deksel erop 3 uur lang in een voorverwarmde oven op 90 graden gezet, zo wist ik zeker dat er niets mis kon gaan. Ondertussen heb ik een inductiekooplaat en kan ik de pan met deksel erop heel eenvoudig op de warmhoudstand zetten :-).

Hier is het zeker een recept dat ik vaker ga maken! Het is licht maar vol van smaak en makkelijk te maken, je hebt er alleen 3 uur tijd voor nodig waarin de pan op zacht vuur staat.

In het originele recept wordt 2 deciliter slagroom gebruikt maar ik hield vervolgens veel van de gorgonzolaroom over, dus dat ik heb ik in het recept wat verminderd. En eigenlijk moet het nog even onder de grill gratineren maar hier stond ondertussen boeuf bourguignonne onder een dakje van aardappelpuree met Parmezaanse in de oven, zonder gratineren was het ook heerlijk maar de volgende keer ga ik dat wel ook eens proberen.

Op deze website kun je nog een recept van sjalottenconsommé vinden (dus ook een heldere bouillon), die vonden we ook altijd erg lekker en is misschien met kinderen of mensen die niet van blauwaderkaas houden een prima optie: sjalottenconsommé. Zelf houden we juist wel van blauwaderkaas en daarom heeft deze bouillon met gorgonzolaroom onze voorkeur.

Je kunt van deze bouillon heel gemakkelijk een vegetarisch recept maken door de gevogeltebouillon te vervangen door groentebouillon.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Pel de sjalotten. Snipper van deze sjalotten 25 gram fijn en bewaar dit voor later (om over de bouillon te verdelen). Snijd de rest van de sjalotten in stukjes.

Stap 2: Koken

Doe de olie in een royale pan en verhit deze. Zet hier de gesneden sjalotten in aan gedurende ongeveer 4 minuten. Blus de sjalotten af met cognac en laat de alcohol verdampen. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur dan heel laag en laat de bouillon 3 uur lang zachtjes trekken. De bouillon mag beslist niet koken.

Stap 3: Afwerken en serveren

Zeef de bouillon. Proef en maak op smaak met zout en peper. Meng de room met de roquefort en klop dit op tot yoghurtdikte. Breng de sjalottenbouillon aan de kook. Verdeel de fijn gesneden bosui en de voorbereide gesnipperde sjalotjes over de soepborden of -kommenkoppen en vul vervolgens met sjalottenbouillon. Schep een lepel roquefortroom op de hete bouillon. Je kunt dit zo serveren (heb ik zelf gedaan) maar anders kun je het ook nog even onder de grill gratineren (kon hier niet want in de oven stond ondertussen een ovenschotel).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief