Broodpudding van croissants en rabarber (bakken)

Voor 4 personen

Herkomst recept: Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi (ISBN 9789045206035). Ik heb het recept wat aangepast omdat het de eerste keer dat ik het maakte iets te weinig vocht bevatte en in de hoeken wat aanbrandde (maar zo lekker was dat ik het zeker nog eens wilde maken maar dan met iets meer vocht – en ook met meer rabarber dan in het originele recept).

 

INGREDIËNTEN:

  • 4 croissants, bij voorkeur van een dag oud
  • 2 kleine eitjes (of 1 groot ei)
  • 225 cc melk
  • 100 cc room
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 250 tot 300 gram rabarber
  • boter om in te vetten
  • wat extra suiker om te bestrooien

 

RECEPT:

Was de rabarber en snijd in stukjes van ongeveer 2 tot 3 centimeter lang.  Snijd of scheur de croissants in stukken van ongeveer 5 centimeter. Klop met een garde of mixer (of in de keukenmachine) de eieren los. Voeg de melk en room, plus 100 gram suiker en vanille-essence toe, klop tot het goed gemengd is.

Meng het ei-/melkmengsel met de stukken/repen croissants en zet dit een half uurtje weg (zodat het vocht goed door de croissants kan worden opgenomen). Roer halverwege de tijd even door.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Vet een ovenschaal in met wat boter.

Meng de rabarberstukjes met het croissant-mengsel en verdeel het over de ingevette ovenschaal, druk iets aan. Giet het achtergebleven ei-/roommengsel erover en bestrooi vervolgens met nog wat suiker.

Bak de ‘broodpudding’ 35 tot 40 minuten in het midden van de oven, tot het goudbruin en knapperig is.

Serveer lauwwarm, bij voorkeur met wat Griekse yoghurt of vanille-ijs.

 

Dit is een heel snel en makkelijk recept. En vooral heel lekker! De croissants krijgen door de suiker die je erop strooit bijna het idee van een knetterverse appelflap. Maar eronder is het zacht, en puddingachtig, en tegelijkertijd is het toch ook lekker fris zoetzuur door de rabarber. Wij aten er een bolletje vanilleijs bij. Heerlijk en voor herhaling vatbaar!