Carpaccio van koolrabi

Ingredienten

  • ongeveer 3 kleine koolrabi's (afhankelijk van de maat)
  • 50 gram harde geitenkaas (zie toelichting)
  • wat tijmblaadjes (zie toelichting)
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • sap van een halve citroen

Details

(9 beoordelingen)

Bron: Hugh Fearnley-Whittingstall in het boek Veggie!
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Salade
Soort keuken: Nederlands

Dit is amper een recept, het is meer het samenvoegen van ingrediënten. Het is dan ook heel snel klaar, ziet er toch heel mooi uit, en is ook nog eens heel lekker! Het hangt of staat in z’n eenvoud uiteraard met de allerbeste ingrediënten; jonge/kleine koolrabi’s die fris en knapperig zijn, goede olijfolie, vers citroensap en lekkere kaas. En de koolrabi moet uiteraard wel mooi dun worden gesneden (ik gebruikte een mandoline).

Ik maakte dit recept op een miezerige grijze voorjaarszondag. Ik had een paar piepjonge verse koolrabi’s uit de tuin. Wat kon ik daar eens mee maken? Ik had geen zin om nog naar de winkel of tuin terug te gaan. Ik heb daarom de tijm vervangen door fijngehakte dragon (want dat had ik wel van de tuin meegenomen, om zelf dragonmosterd mee te maken). En ik had geen harde geitenkaas in huis maar had nog wel een mooi stukje Pecorino (harde schapenkaas). Die heb ik gebruikt en wij vonden het een simpel maar heerlijk voorgerecht! De volgende keer ga ik tijm en geitenkaas gebruiken, maar de variant met pecorino en dragon ga ik zeker ook onthouden!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Schil de koolrabi's en snijd er zo dun mogelijke plakjes van (ik gebruikte een mandoline maar anders is een dunschiller of kaasschaaf ook handig, met de hand snijden levert vaak plakjes op die te dik of onregelmatig in dikte zijn). Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf flinters van de harde geitenkaas.

Stap 2: Serveren

Verdeel de dunne plakjes rauwe koolrabi 'in cirkels' over de borden. Druppel de citroensap erover, en bestrooi met zout en peper. Verdeel de flinters kaas erover en bestrooi met tijmblaadjes. Druppel er tot slot de olijfolie over.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief