Chili sin carne van aubergine

Ingredienten

  • 1 grote aubergine
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 wortelen, gewassen en fijn gesneden
  • 1 grote teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 70 gram puy-linzen of groene linzen
  • 30 gram rode linzen
  • 400 gram kidneybonen (1 blik, afgespoeld en uitgelekt)
  • 3 eetlepels donkere sojasaus
  • 500 gram fijngehakte tomaten (of 1 blik gepelde tomaten)
  • 2 chilipepers, zonder zaden, fijngehakt (of anders chilipoeder naar smaak)
  • 1,5 eetlepel fijngehakte verse oregano (of 2 theelepels gedroogde oregano)
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels zoet gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 800 cc groentebouillon
  • het sap van een halve limoen
  • zout en peper naar smaak

Details

Bron: BBC GoodFood
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 90 minuten
Totale tijd: 120 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Wat een lekkere en verwarmende stoofschotel!! Ik ga het hier zeker vaker maken want het ziet er ingewikkeld uit, met een lange ingrediëntenlijst, maar dat is het zeker niet. Er worden 2 verschillende soorten linzen in gebruikt, ik heb dat ook echt gedaan maar ik denk dat als je maar 1 soort linzen hebt en gebruikt het zeker niet minder zal smaken. En in het originele recept worden wat meer instant ingrediënten gebruikt, ik heb gekozen voor vers waar mogelijk (dus verse tomaten – even in de keukenmachine fijngehakt – in plaats van uit blik, verse oregano in plaats van gedroogd, verse chilipepers in plaats van chilipoeder, etc.).

Je kunt het bijvoorbeeld met rijst eten, of lekker makkelijk met kant-en-klare tortillawraps. Ik bakte er voor de gelegenheid een panfocaccia bij en we aten er een frisse bladsalade bij. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor guacamole, zure room, geraspte kaas of wat je dan ook maar lekker vindt bij een chili, met of zonder vlees.

Ik maakte dit recept voor 4 personen maar wij aten het samen (een half recept is lastig want hoe gril ik een halve aubergine, etc.). De andere helft vroor ik in en dat was een paar weken later ook nog lekker (ontdooid, zachtjes verwarmd in een hapjespan).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden aubergine

Leg de aubergine met een keukentang op de directe vlam van het gasfornuis en draai regelmatig, brandt de aubergine tot de schil verkoold is. Als je geen gasfornuis hebt kun je de aubergine ook op de barbecue branden, en anders in een grill of oven. Leg de aubergine vervolgens op een bord om af te koelen. Verwijder daarna de verkoolde schil en verwijder de steel. Snijd het vruchtvlees in stukjes en zet apart.

Stap 2: Bakken

Verhit de olie in een grote pan, voeg de ui, knoflook en wortelen toe. Bestrooi met wat zout en peper en bak 15 tot 20 minuten op matig vuur tot alles gaar/zacht is.

Stap 3: Stoven

Voeg vervolgens de fijngehakte chilipepers toe, samen met de koriander, komijn, gerookt paprikapoeder en kaneel. Bak dit op laag vuur nog enkele minuten. Voeg dan de aubergine toe, plus de beide soorten linzen, de afgespoelde en uitgelekte kidneybonen, de sojasaus, fijngehakte tomaten, oregano en bouillon. Breng aan de kook. Zet de pan vervolgens op een klein pitje, doe het deksel op de pan en stoof het geheel heel langzaam gedurende 1,5 uur gaar. Controleer en roer elk kwartier om te voorkomen dat het aanbrandt.

Stap 4: Serveren

Verwijder het deksel en laat de chili op wat hoger vuur onder regelmatig roeren in ongeveer 15 minuten inkoken tot een dikke saus. Proef en maak zo nodig nog op smaak met zout en peper. Roer tot slot het limoensap erdoor.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief