Chocolade-pannacotta

Details

Categorie: Dessert

voor 4 personen

Herkomst recept: Mijn Favoriete Desserts van Janneke Philippi

Ingrediënten:

  • 3 blaadjes gelatine
  • 500 cc slagroom
  • 50 gram suiker
  • 200 gram pure chocolade
  • 3 eetlepels notenlikeur of koffielikeur of Grand Marnier
  • slagroom, chocolade of iets anders ter garnering

Recept: 

Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water. Doe de slagroom met de suiker in een pan en breng langzaam aan de kook. Roer regelmatig. Breek ondertussen de chocolade in stukjes. Zet, als de room kookt en de suiker is opgelost, het vuur laag en voeg dan blokje voor blokje de chocolade toe, terwijl je constant roert en de chocolade oplost. Doe dit niet te snel, blijf rustig roeren, goed over de bodem, en voeg pas weer wat nieuwe blokjes chocolade toe als de vorige blokjes zijn opgelost.

Als alle chocolade is opgelost haal je de pan van het vuur. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de gelatine en roer de gelatineblaadjes door het chocolade-roommengsel tot ze zijn opgelost. Voeg dan de likeur toe (en als je geen alcohol wilt gebruiken laat je het gewoon weg of vervang door 3 eetlepels sterke koffie

Spoel 4 puddingvormpjes om met koud water (en niet meer afdrogen), giet het nog warme chocoladeroommengsel in de vormpjes. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze dan minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Serveren: vul een kom met warm water en houd de puddingvormpjes zo’n 20 seconden tot bijna aan de rand in het warme water, stort ze vervolgens op een dessertbord.

Ik heb ter garnering in dit geval wat slagroom lobbig geklopt met een schepje suiker en dat half op de pannacotta gedaan, plus wat geraspte pure chocolade en wat geraspte witte chocolade. Mocht je meer bedreven zijn kun je bijvoorbeeld ook zelf chocoladekrullen maken.

Heerlijk!! Al meerdere keren gemaakt, kan niet mislukken, je maakt het al in ochtend of middag en hebt er weinig meer aan te doen als je echt gaat eten. En zo snel en makkelijk gemaakt. Binnen een kwartiertje klaar om af te koelen en dan heeft het alleen nog tijd nodig om op te stijven. 

Ik heb als garnering geraspte witte en pure chocolade en een restje geklopte slagroom gebruikt, maar bij een eerdere keer heb ik ook eens van wat sinaasappels de partjes tussen de vliesjes uitgesneden en die gemarineerd in wat suiker en Grand Marnier. Was ook lekker. Wat mij betreft een geweldig en heerlijk dessert!

 

 

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief