Chocolate Crinkle Cookies

Details

(1 beoordelingen)

Categorie: Bakken - Zoet

Herkomst recept: Zoet en Verleidelijk

Voor ongeveer 30 koekjes

Ingrediënten:

 • 50 gram pure chocolade
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 175 gram kristalsuiker
 • 140 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 2 eetlepels cacaopoeder
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 2 eieren
 • snufje zout
 • 75 gram fijne kristalsuiker
 • 75 gram poedersuiker

Recept:

Smelt de pure chocolade au bain marie (in een hittebestendige kom die je half op/in een pannetje op het vuur met een laag kokend water zet, de onderkant van de kom met chocolade mag het kokende water niet raken).

Meng in een kom de 2 eetlepels zonnebloemolie met 175 gram kristalsuiker en de gesmolten chocolade. Voeg één voor één de eieren toe en klop goed met een garde na elk ei tot het goed is opgenomen en weer een homogene massa is. Voeg het vanille-extract toe en klop nog even goed door.

Zeef vervolgens de bloem, cacao, bakpoeder en het zout boven het mengsel en meng alles losjes door elkaar met een spatel. Je hebt nu een nogal nat deeg (bijna iets tussen deeg en beslag in). Bekleed een bakje met huishoudfolie en schep het mengsel erin. Bedek ook de bovenkant met huishoudfolie en zet het mengsel ten minste drie uur of langer (mag ook een hele nacht) in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Schep de poedersuiker en de fijne kristalsuiker (dat is kristalsuiker met een extra fijne/kleine korrel) in twee aparte kommetjes. Ik had geen fijne kristalsuiker in huis, alleen gewone kristalsuiker en ik heb die gewone kristalsuiker even in een vijzel iets fijner gemaakt).

Was je handen met koud water en rol dan met een koele hand balletjes ter grootte van een bonbon (ongeveer 3 centimeter).

Rol de bolletjes eerst door de kristalsuiker en daarna door de poedersuiker, zodat ze van beiden met een laagje bedekt worden. Je kunt makkelijk meerdere balletjes in het kristalsuikermengsel leggen en het bakje voorzichtig een beetje schudden tot de balletjes zijn bedekt met kristalsuiker, dan de balletje oppakken en hetzelfde doen in de poedersuiker). Uiteindelijk wordt het deeg langzaam zacht, je handen vies en dan kun je geen mooie balletjes meer rollen; deeg even terug in de koelkast (0-gradenvak is nu erg handig, is net wat kouder, of anders 5 minuten in de vriezer), handen wassen met koud water en dan kun je weer verder.

Leg de balletjes 5 centimeter van elkaar op de bakplaat. Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven (bij mij moesten de koekjes 12 minuten).

Haal de koekjes uit de oven en laat ze nog twee minuten op de bakplaat liggen. Haal dan de koekjes met bakpapier en al van de bakplaat en leg op een rooster om verder af te koelen.

Nee, heeft inderdaad niks met tuinieren of groenten of fruit of kruiden te maken 🙂 . Maar lekker!! En makkelijk te maken. En mooi, ook niet onbelangrijk. Ik ga deze koekjes zeker vaker maken. Ze zijn van buiten knapperig en van binnen nog een beetje zacht, taai-achtig (maar dan op een goede manier, Engelsen noemen het ‘chewy’, en dat is de beste omschrijving, hebben wij daar geen goed Nederlands woord voor?). Hoe dan ook, een aanrader, deze koekjes! En in een afgesloten trommel blijven de koekjes zeker een aantal dagen tot een week lekker (maar hier waren ze in 3 dagen op, dat zegt genoeg 🙂 ). Ik ben geen held in kookfoto’s, ik heb snel even een foto gemaakt van de koekjes toen ze nog op de bakplaat lagen, maar de mooie tekening blijft mooi, ook de dagen erna nog, mits je de koekjes niet door elkaar gooit maar ze netjes rechtop en zoveel mogelijk naast elkaar in de koektrommel legt.      

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief