Citrustaart met honing (bakken)

Een recept zonder fruit uit eigen tuin? Zowaar ja, maar te leuk om hier niet te vermelden.

Herkomst recept; (met wat aanpassingen) van Henja Schneider, dagblad Trouw

Ingrediënten: (voor een taartvorm van 22 tot 24 centimeter)

  • 160 gram digestive-biscuits
  • 3 eetlepels honing
  • 75 gram gesmolten boter
  • snufje zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 4 eidooiers (maat L)
  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk
  • 125 cc sap van sinaasappel, mandarijn, limoen, citroen, of een mengsel ervan (ik gebruikte 2 sinaasappels, 1 citroen en 1 limoen)
  • 1 theelepel heel fijn geraspte schil van de citrusvruchten die je gebruikt.
  • een bolletjes vanilleijs of een lepel licht gezoete en lobbig geklopte slagroom voor erbij

Citrustaart met honing

Recept:

Voor de bodem: verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm met losse bodem in met wat boter.

Smelt de boter in een pannetje, niet te warm maar wel goed gesmolten. Maal in een keukenmachine de digestive-bisquits tot kruimels. Voeg zout en honing toe en maal nogmaals. Schenk nu, terwijl de keukenmachine draait, in een langzaam straaltje de gesmolten boter toe (als je teveel tegelijk erbij doet wordt de boter niet goed opgenomen). Verdeel het mengsel over de taartvorm en druk het overal goed aan tot je een stevige taartbodem hebt. Zet de vorm met bodem in de oven en bak 10 tot 14 minuten tot de taartbodem iets goudbruin begint te verkleuren. Haal de vorm met bodem uit de oven en laat afkoelen.

Verwarm de oven opnieuw voor op 180 graden. Klop de eidooiers tot ze licht en schuimig zijn. Voeg dan de gecondenseerde melk toe en blijf op een lagere stand mixen. Voeg de theelepel heel fijn geraspte schil toe en meet 125 cc sap van de citrusvruchten af en giet dat in een dun straaltje bij het eidooiermengsel terwijl je blijft kloppen. Als het een mooi licht en glad mengsel is kun je het mengsel in de taartbodem gieten. Zet de taart in de oven en bak in 15 tot 20 minuten gaar en gestold. Mocht tijdens dat proces de taart bruin willen kleuren dek de taart dan af met een stukje aluminiumfolie want het is mooier als de taart egaal crèmegeel blijft.

Laat de taart afkoelen en bewaar die in de koelkast. Haal een uur voor serveren uit de koeling, snijd in punten en serveer met een bolletje ijs of een lepel licht gezoete en lobbig geklopte slagroom.

Leuk recept! En heel makkelijk, en weinig ingrediënten nodig (ik maakte het aan he einde van de winter van restje; 2 sinaasappels, een citroen en een limoen, en de taart kan het frisse zuurtje wel gebruiken als tegenhanger voor de romigheid, dus ik zou er zeker de volgende keer weer in ieder geval een citroen of limoen in gebruiken). Ik vind de structuur wel iets lijken op een cheesecake. Mocht je daar van houden, dan moet je zeker dit makkelijk en snelle recept eens proberen!