Corsicaanse taart met courgettebloemen (hoofd)

Cosicaanse taart met courgette rauw

 

 

 

 

 

Herkomst recept: Plenty More van Ottolenghi

Ingrediënten:

  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 3 bleekselderijstengels, in dunne reepjes
  • 8 grote snijbietbladeren, grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 2 eetlepels munt, fijn gehakt
  • 2 eetlepels peterselie, fijn gehakt
  • 2 theelepels salie, fijn gehakt
  • 2 eetlepels olijfolie + wat extra voor de afwerking
  • 75 gram feta, verkruimeld
  • 50 gram pecorino, geraspt
  • 15 gram pijnboompitten, even in een droge koekenpan geroosterd
  • rasp van 1 citroen
  • 350 gram vers bladerdeeg uit de koeling (bijvoorbeeld tante Fanny of Albert Heijn)
  • 100 gram ricotta
  • 6 tot 8 jonge courgettes met bloemen
  • 1 geklutst ei
  • zout en peper naar smaak

Corsicaanse taart met courgettes gebakken

 

 

 

 

 

 

Recept:

Verhit de olijfolie in een hapjespan of wokpan. Voeg ui, selderij en knoflook toe en fruit dit een paar minuten (glazig maar niet bruin). Voeg dan de snijbiet, munt, peterselie en salie toe en bak/smoor dit ongeveer 15 minuten, tot de groenten zacht zijn. Haal van het vuur en roer door de feta, pecorino, pijnboompitten en citroenschil erdoor. Maak op smaak met zout en flink wat zwarte peper. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Rol het deeg uit op een stuk bakpapier op een bakplaat. Zorg dat het deeg overal ongeveer even dun is (rol er even met de deegroller over tot ook de zijkanten en hoeken even dun zijn als het middelste gedeelte.

Verdeel de vulling over het deeg en houd daarbij een rand van 3 centimeter vrij. Leg er stukjes ricotta op en daartussen de courgettes-met-bloemen. Breng het deeg rond de zijkanten van de vulling omhoog en maak aan elkaar vast met een decoratieve lip.  Bestrijk het deeg met ei en bak de taart in de oven gedurende 30 minuten tot het deeg goudbruin en gaar is. Haal de taart vervolgens uit de oven en druppel er nog wat goede olijfolie over. Dien warm of op kamertemperatuur op.

Corsicaanse taart met courgette op de tuin

 

 

 

 

 

 

Erg lekker, wij aten deze hartige taart als onderdeel van een buffet op de volkstuin (vandaar het groene licht op de foto), handig omdat je haar van tevoren kunt maken en op kamertemperatuur kunt eten. En eigenlijk best snel en in ieder geval makkelijk te maken, ondanks de lange ingrediëntenlijst. Ik noemde het een echt moestuinrecept, want waar vind je in hemelsnaam courgettes met bloemen en snijbiet. De courgettebloemen mogen trouwens ook vervangen worden door reepjes courgette (zonder bloemen). Maar ik had bloemen, en peterselie, munt en salie zijn hier gemakkelijk uit de tuin te halen, evenals de andere gebruikte groenten. En dan is het een heerlijke taart, met heel veel verschillende smaken. Kan warm of op kamertemperatuur worden gegeten, wij aten het op kamertemperatuur en dat vonden wij erg lekker (fris ook door de citroen en munt), een echt zomers gerecht.