Crostata van tomaten (bakken)

Herkomst recept: dagblad Trouw, Rianne Buis, 26-08-13

Tomatentaart 1

Ingrediënten voor de bodem:

  • 125 gram bloem
  • 75 gram maïsmeel
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 150 gram koude roomboter, in stukjes
  • 35 gram verse, geraspte Parmezaase kaas
  • 4 tot 6 eetlepels ijskoud water (in mijn geval was 5 eetlepels goed)

Recept:

Weeg de ingrediënten af, meng in een keukenmachine bloem met maïsmeel, kaas en zout. Voeg dan de boter in kleine stukjes toe en meng dit snel en kort door de bloem. Je hebt nu een kruimeldeeg, voeg 4 tot 6 eetlepels water toe en meng tot je een samenhangend deeg hebt, waar je een bal van kunt kneden/maken. Doe de bal deeg in plastic folie en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Ingrediënten voor de vulling:

  • 70 gram Parmezaase kaas, geraspt
  • 750 gram tomaten in plakken van 1/2 tot 3/4 centimeter dik. Mocht je gewone ronde, rode tomaten of cherrytomaten gebruiken (ook vast lekker!), snijd ze dan bijvoorbeeld in kwarten of halveer ze.
  • een klein beetje zout
  • 1/2 bosje tijm
  • 1,5 eetlepel honing
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 grote tenen knoflook, gehakt of in kleine stukjes gesneden
  • zout en vers gemalen peper
  • 1 ei

Tomatentaart 2

Recept:

Snijd de tomaten in plakken, leg ze op een dubbele laag keukenpapier. Mijn eigen tomaten kennende, (erg sappig – dan zou ik meer dan een rol keukenpapier nodig hebben) heb ik er voor gekozen de plakken tomaat op een ovenrooster boven een schone gootsteen te hangen. Bestrooi de tomaten met een heel klein beetje zout. En laat de tomaten nu zeker 2 uur uitlekken.

Doe balsamicoazijn met de helft van de tijm en de honing in een pannetje, verwarm dit tot de honing is opgelost en de smaak van tijm goed in het siroopje zit. Giet dan door een zeef in een bakje en zet apart.

Verhit 3 eetlepels olijfolie en bak hierin de knoflookstukjes op laag vuur tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen en giet af, maar bewaar zowel de olie als de knoflookstukjes.

Haal het deeg na 2 uur (mag trouwens ook 24 uur van tevoren zijn gemaakt) uit de koelkast en rol het deeg uit op een stuk bakpapier dat je met bloem hebt bestoven. Rol nu de deegbal uit tot een lap deeg van maximaal 1/2 centimeter dik, rond of vierkant of rechthoekig (in mijn geval werd het een rechthoek).

Strooi de 70 gram fijn geraspte kaas over de bodem, en ook de gehakte, gebakken knoflook, en nog wat fijngehakte tijmblaadjes. Zorg hierbij dat je aan alle kanten ongeveer 2 centimeter van de randen vrijlaat (want die vouw je later omhoog).

Dep nu de tomaten droog met keukenpapier, bij voorkeur zowel aan boven als onderkant. En verdeel de tomatenplakken over deeg, ook weer rekening houdend met de 2 centimeter buitenrand die je leeg laat.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Neem een kwastje en bestrijk de tomaten met het tijm/honing/balsamicosiroopje. Neem dan het bakje met knoflookolie en druppel dat over de tomaten.

Vouw vervolgens de randen van 2 centimeter dik omhoog, zodat ze voor een deel een beetje over de buitenste tomaten heen vallen. En bestrijk die overgevouwen randen met losgeklopt ei. Leg takjes overgebleven tijm op de tomaten, die kunnen dan nog smaak afgeven,

Tomatentaart 3

Zet de tomatentaart in de oven, in het midden. Volgens het recept bak je de taart 30 tot 35 minuten op 225 graden. Maar hier werd de taart na 20 minuten al zo bruin dat ik na 20 minuten de oven naar 175 graden heb terug gezet, en daarna nog 10 minuten heb gebakken. Dus 20 minuten op 225 graden en 10 minuten op 175 graden. Maar uiteraard is dat bij elke oven en dikte van bodem, etc. anders, kijk gewoon elke 10 minuten goed en pas je tijd en/of temperatuur aan.

Laat de taart afkoelen, verwijder daarna tijmtakjes. Je kunt haar warm eten, maar wij hebben haar zelf lauwwarm geproefd en eten haar bij voorkeur op kamertemperatuur. Erg lekker!!