Doperwtjes met citroen en room

Ingredienten

  • 1,5 kilo verse doperwten in de peul
  • 1 citroen
  • 125 milliliter slagroom
  • wat fijn gehakte verse peterselie

Details

Bron: Onno Kleyn
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bijgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Verse doperwtjes, die dag van de plant geplukt, zijn misschien wel het allerlekkerste lente-eten. Omdat het vaak in juni de eerste echte oogst van de volle grond is (op sla, rucola, etc. na natuurlijk, oh, en spinazie, ook overheerlijk). Met de eerste verse doperwtjes doen we bij voorkeur zo min mogelijk; een paar minuutjes en dan eten. Maar op de website van Onno Kleyn zag ik een aantal recepten die recht doen aan die heerlijke verse doperwtjes zoals deze, met citroen en room. De citroen maakt het fris, de room brengt het bij elkaar, maar de doperwten zelf hebben nog steeds de hoofdrol. Ik had die dag alleen geen verse peterselie in de tuin en in huis en gedroogde peterselie vonden we geen optie. Volgend jaar zorg ik dat ik dat in huis heb om het helemaal af te maken want peterselie heeft natuurlijk ook een groene en frisse smaak. Maar zelfs zonder de peterselie vonden we dit een heerlijk recept!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden/koken

Dop de erwtjes. Breng een pan met een klein beetje water (tot de erwtjes net onder komen te staan) en zout naar smaak aan de kook en voeg de erwtjes toe. Laat weer aan de kook komen en tel 4 minuten. Giet af.

Stap 2: Voor de citroenroom/serveren

Boen de citroen goed af onder de warme kraan. Rasp de schil dun af, zodat je alleen het geel hebt (het wit is bitter). Snijd de citroen vervolgens doormidden en pers een halve citroen uit. Schenk de room in een koekenpan en breng aan de kook. Laat schuimen en wat inkoken tot het dikker wordt. Voeg dan de erwtjes en de citroenrasp toe, plus 2 eetlepels citroensap. Laat op halfhoog vuur even op elkaar inwerken, en dek niet af. Meng goed. Proef en breng op smaak met misschien wat meer sap en zout en peper. Strooi de peterselie erover.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief