Doperwtjes met gestoofde sla

Ingredienten

  • een tasje vol verse doperwten (500 gram gedopt)
  • 5 lenteui
  • 1 krop sla
  • 1 klein teentje knoflook
  • 2 eetlepels (room)boter
  • 3 takjes tijm
  • 4 takjes platte peterselie
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • zout en peper naar smaak

Details

Bron: Cuisine Larousse
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bijgerecht
Soort keuken: Frans

Dit is wat mij betreft één van de ultieme voorjaarsgerechten uit eigen tuin. Het is een Frans recept en het heet ´Petit pois à la Française’. Er zijn nog wel wat verschillende varianten, bijvoorbeeld met room en zonder, met spek en zonder. Ik heb het meest gebruikte en bekende recept gebruikt maar dat wel een klein beetje aangepast (in het originele recept wordt bijvoorbeeld 80 gram boter gebruikt, en in veel andere recepten wordt ook een teentje knoflook gebruikt). Zie vooral via de link het originele recept. Maar zoals ik het nu maak vinden wij het het lekkerst.

De doperwtjes zijn kruidig en fris en zoet en de gestoofde sla is zijdeacht en smelt in je mond. En natuurlijk kun je het aanpassen naar eigen smaak: laat de poedersuiker weg als je geen suiker wilt gebruiken, meng er uitgebakken spekjes of vega-spekjes door als je dat lekker vindt. En uiteraard kun je er ook diepvriesdoperwtjes voor gebruiken,

Wij eten dit met gebakken krieltjes, meer is niet nodig om er een feestmaal van te maken :-).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Dop de doperwten en zet in een schaaltje apart. Was de sla, snijd in grove stukken en laat in een vergiet of zeef enigszins uitlekken. Was de lenteui en snijd in ringetjes. Pel de knoflook en snijd die ragfijn (of pers die in de knoflookpers). Was de takjes tijm en peterselie en bind ze met een stukje keukentouw samen in een bosje.

Stap 2: Stoven

Zet een pan op het vuur en verhit de boter. Zet het vuur wat zachter zodra de boter is uitgebruist. Doe het bosje peterselie/tijm, de lenteui-ringetjes en knoflook in de pan en bak/stoof het enkele minuten tot het geurig is en de lenteui glazig wordt. Zet het vuur iets hoger en voeg de stukken sla toe, met het aanhangend water. Doe het deksel op de pan en laat 10 minuten stoven (soms moet je nog wat water toevoegen, afhankelijk van de hoeveelheid 'aanhangend water', maar het liefst zo min mogelijk). Voeg dan de verse doperwtjes toe, de poedersuiker en maak op smaak met zout en peper. Doe het deksel weer op de pan. Laat de doperwten in ongeveer 7 tot 8 minuten gaar stoven (afhankelijk van het formaat), roer regelmatig en laat op het einde een eventueel teveel aan vocht nog wat verdampen. Verwijder tot slot het bosje kruiden, serveer warm.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief