Frisse Rabarbercake (bakken)


Rabarbercake voor het bakken 

herkomst recept: weblog Caroline Brouwer

Ingrediënten:

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • een snufje zout
  • 25 gram suiker om de rabarber mee te bestrooien
  • 1 theelepel vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 100 gram volle kwark
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 325-350 gram rabarber (schoon gewogen)

Recept:

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius, boven- en onderwarmte. Vet de zijkanten van een vorm in met boter en beleg de bodem met bakpapier. Voor het recept gebruik je officieel een brownievorm van 18 x 28 centimeter maar aangezien ik die niet heb, gebruikte ik een gewone ronde springvorm met een diameter van 24 centimeter. Het enige lastige met zo’n ronde vorm is het feit dat het wat lastiger wordt om alle rabarber erop te krijgen (en in een vierkante of rechthoekige vorm ziet het er wat mooier uit) maar verder werkt het ook prima.

RabarbercakeKlop met een mixer de zachte boter met de suiker, het snufje zout en het vanille-extract licht en romig. vervolgens één voor één de eieren toe, en blijf na elk ei 1 minuut met de mixer kloppen tot het ei goed is opgenomen in de massa. Voeg daarna de kwark toe, roer dat nog even, en meng vervolgens het zelfrijzend bakmeel erdoor. Verdeel het beslag in de vorm en strijk het zoveel mogelijk glad en overal even dik. Snijd de rabarberstengels in de maat zoals je ze in de vorm wilt leggen, snijd erg dikke stengels in de lengte doormidden zodat ze allemaal goed kunnen garen. Verdeel de stukjes rabarber over het beslag, en druk ze een klein stukje in het beslag. Strooi er de 25 gram suiker over en zet de vorm 50 tot 55 minuten in de voorverwarmde oven, tot de cake goudbruin en gaar is. Controleer de gaarheid vanaf ongeveer 45 minuten even met een satéprikker (die moet schoon en droog uit de cake komen). Laat de cake in de vorm afkoelen.

Heerlijke cake, en zo ontzettend makkelijk en snel te maken, als je alle ingrediënten afgewogen klaar hebt staan is het simpelweg de mixer aanzetten en om beurten alle ingrediënten toevoegen en mixen. De rabarber gaat rauw op/in de cake maar als je niet al te dikke stengels gebruikt (die kun je dus beter in de lengte doorsnijden) is de rabarber echt helemaal zacht en gaar na de baktijd. Ik had geen kwark in huis en ik heb daarvoor in de plaats 90 gram dikke Griekse yoghurt gebruikt, ging ook prima en was ook heerlijk. Erg makkelijk en lekker dus, lekkere fris smaak, en de kwark of yoghurt maakt het lekker smeuïg.