Gegratineerde prei-camembertschotel (hoofd)

voor 4 personen

Herkomst recept: oude uitgave Tip Culinair

Ingrediënten:

  • 1 kilogram aardappelen, geschild en gewassen
  • zout, peper
  • 75 gram boter
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 grote preien
  • 500 gram rundergehakt
  • nootmuskaat
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 boerencamembert van 250 gram
  • 1/2 theelepel verse fijngehakte tijm
  • 1/2 theelepel verse fijngehakte rozemarijn
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel boter

Recept:

Kook de aardappelen in water met wat zou in 20-25 minuten gaar. Stamp de aardappelen en meng het met 25 gram boter en 5 eetlepels crème fraiche en maak er dan een mooie puree van. Verhit 50 gram boter in een pan. Was de preien en snijd ze een niet te dunne ringen. Doe de preiringen in de pan met boter en smoor dit in ongeveer 10 minuten gaar. Breng het gehakt op smaak met zout, peper en nootmuskaat en bak het in 1 eetlepel olie rul. Schep het gehakt in een ovenschaal en verdeel het goed. Schep de gestoofde prei erop en ook goed verdelen. Snijd de camembert in plakjes en leg die op de prei. Meng de crème fraiche met rozemarijn en tijm en smeer dat over de camember. Dek ten slotte af met de aardappelpuree, strijk het glad en bestrooi met paneermeel. Verdeel de eetlepel boter in kleine klontjes over de paneermeel en bak dan de ovenschotel 25-30 minuten in een voorverwarmde oven, op 175 graden. Als het gerecht te bruin wordt kun je de schotel afdekken met aluminiumfolie.