Gnocchi met palmkool

Ingredienten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui
  • ongeveer 600 gram palmkoolbladeren
  • 3 tenen knoflook
  • een scheut droge witte wijn
  • 800 gram verse gnocchi
  • 200 cc slagroom
  • 1 opgehoopte theelepel venkelzaad
  • 0,5 tot 1 theelepel chilivlokken (naar smaak)
  • zout en peper naar smaak
  • Geschaafde Pecorino of Parmezaanse kaas

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Tijdschrift Delicious
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Italiaans

Ik vond dit recept van Janneke Philippi op de website van Delicious (zonder ui) en vervolgens ook nog een iets ander recept op de website van Pauline’s Keuken (zonder room en met ansjovis). Ik maakte er een een soort tussenweg van, simpelweg omdat we dol op uien zijn, graag extra groenten eten en niet van ansjovis houden :-). Ze lijkt het meest op die van Delicious, vandaar daar de link bij Bron. Maar mocht je wel van ansjovis houden en minder van room, kijk dan hier voor het recept van Uit Pauilines Keuken

Je kunt natuurlijk eerst zelf gnocchi maken maar ik deed het makkelijk en kocht een kant en klaar pakje. Ik neem dan die uit de koeling waar je ook verse pasta vindt, die vinden we heerlijk, veel lekkerder dan de pakjes uit het gedroogde pastaschap.

Ik maakte dit recept ondertussen al 2 keer, want zo lekker vinden we het! De eerste keer vergat ik het venkelzaad, de tweede keer niet en het venkelzaad voegt wel duidelijk iets toe: niet onmisbaar maar wel echt lekkerder!

Ook leuk: het is een heel simpel recept, weinig werk en het staat ruim binnen een half uur op tafel. Het meeste werk hier was het goed schoonmaken van de palmkool. En mocht je geen palmkool hebben, dan kun je het natuurlijk ook maken met andere soorten bladkool en ook met boerenkool.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was en droog de palmkoolbladeren, verwijder de harde middennerf en snijd de bladeren in reepjes. Pel de knoflook en hak fijn. Pel de ui en snipper die fijn. Doe de chilivlokken en het venkelzaad samen in een vijzel en maal het fijn.

Stap 2: Bakken, smoren en koken

Verhit de olijfolie in een hapjespan. Fruit de gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook enkele minuten op laag vuur tot het glazig wordt maar niet bruin. Voeg de kool en bak dat nog 3 minuten mee. Giet dan de witte wijn erbij en laat de alcohol grotendeels verdampen. Giet, als de sterkste alcoholgeur is verdwenen, de room erbij en breng aan de kook. Zet een deksel schuin op de pan zodat een teveel aan vocht kan verdampen. Smoor het geheel in ongeveer 10 minuten gaar en smeuïg zonder te nat te zijn. Breng op smaak met zout en peper en voeg ook het gemalen chilivlokken/venkelzaadmengsel toe, roer nog even goed door. Breng, als de kool nog enkele minuten moet koken, water in een pan aan de kook. Kook de gnocchi 2 minuten (of zolang de verpakking aangeeft).

Stap 3: Serveren

Giet de gnocchi af en schep die snel maar voorzichtig door de gnocchi. Verdeel de gnocchi met palmkool over de borden en bestrooi met geschaafde pecorino of Parmezaanse kaas.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief