IJstaart met chocolade en karamel

Details

(1 beoordelingen)

Categorie: Dessert

Herkomst recept: Rutger bakt

Ingrediënten:

Voor het ijs (zonder ijsmachine)

  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk
  • 500 cc slagroom
  • het merg van een half vanillestokje

en verder:

  • voor de karamelsaus: 50 cc water, 200 gram suiker, 175 cc slagroom, 20 gram boter, een snufje zout
  • 100 gram gesmolten pure chocolade
  • een keukenmachine of mixer en een cakevorm van 25 centimeter

 

Recept:

Maak eerst de karamelsaus want die heeft tijd nodig om af te koelen. Doe daarvoor het water en de suiker in een hoge pan en breng aan de kook. Laat het op vrij hoog vuur koken tot de suiker is gesmolten. Zet het vuur dan wat lager en wacht tot er een goudbruine karamel ontstaat. Dat kan wel een paar tot 10 minuten duren, geduld en het vuur niet te hoog zetten want dan kan de karamel verbranden.

Verwarm ondertussen de slagroom tot het kookpunt en wacht tot de karamel goudbruin is. Zet van zowel room als karamel het vuur even uit. Voeg de room toe aan de karamel en roer goed. Pas op want de bubbels komen wel 15 centimeter hoog (vandaar het gebruik van een hoge pan, bij het gebruik van een steelpan is de kans groot dat het overkookt. Blijf rustig roeren tot je een gladde bruine saus hebt, voeg dan boter en zout toe en roer nog even goed door tot de boter is gesmolten en opgenomen in de nu romige karamelsaus. Laat afkoelen.

Bekleed de cakevorm van 25 centimeter met plastic huishoudfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen. Doe de gecondenseerde melk, de slagroom en het vanillemerg in een kom en klop dit tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.

Breek de chocolade in kleine stukjes en verwarm dit au bain marie (doe de chocolade in een hittebestendige schaal of pan en hang dit boven een pan met zacht kokend water tot de chocolade is gesmolten – pas daarbij op, een enkel druppel gemorst water in de chocolade kan ervoor zorgen de chocolade mislukt, dus gebruik een schone en droge lepel en schaal/pan.

Verdeel een dun laagje van het roommengsel over de bodem van de vorm en strijk dit een beetje glad. Sprenkel daar met een lepel wat dunne sliertjes gesmolten chocolade over en vervolgens wat  karamelsaus. Schep daar weer voorzichtig een dun laagje van het roommengsel op en strijk weer glad. Ga zo door tot de vorm vol zit. Houd van de karamelsaus wat over voor de garnering tijdens het serveren. Klap het overhangende plasticfolie naar binnen en zet de vorm minimaal 1 nacht in de vriezer.

Haal voor het serveren de ijstaart met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze op een schaal. Verwijder het folie voorzichtig en maak de ijstaart af met de overgebleven karamelsaus.

Heerlijk!! En makkelijk te maken, de karamelsaus is het moeilijkste van het hele recept. Het doet me denken aan Viennetta maar dan veel lekkerder omdat het ijs lekker romig is, met echte vanillesmaak. Probeer de gesmolten chocolade wel zo dun mogelijk over het roommengsel te sprenkelen, ik had er per ongeluk ook wat echt schepjes chocolade tussen gedaan en dat worden dan behoorlijk (want bevroren) brokjes chocolade in het ijs, hoe dunner de laagjes, des te lekkerder. 

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief