Lasagne van prei en knolvenkel met 4 kazen

Ingredienten

  • 3 grote preien
  • 2 grote venkelknollen
  • 3 tenen knoflook
  • 30 gram boter
  • de blaadjes van 3 takjes tijm
  • 100 cc droge witte wijn
  • 35 gram bloem
  • 6,5 deciliter volle melk
  • 30 gram geraspte pecorino of Parmezaanse kaas
  • 50 gram taleggio, in kleine blokjes
  • 200 gram verse lasagnevellen (zelf gemaakt of uit het koelvak)
  • 75 gram mozzarella, in kleine stukjes gescheurd
  • 50 gram gorgonzola, verbrokkeld
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  • Eventueel wat olijfolie om te besprenkelen

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Jamie Oliver (via Culinaire Ambiance)
Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 55 minuten
Totale tijd: 100 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Wat een lekkere ovenschotel! Zoals zo vaak eten wij wel wat meer groenten dan bijvoorbeeld vlees of pasta. Ook nu was dat het geval. Ik moest even terugrekenen want het originele recept was voor 8 tot 10 personen. Maar we hebben dus een extra prei en een extra knolvenkel gebruikt (en ik heb het niet geteld maar een paar plakjes minder lasagne).

Eerlijk is eerlijk, het was wel erg machtig, door de boter, bloem en alle kaas. Maar wel erg lekker, we vonden een eenvoudige frisse bladsalade er als tegenhanger erg lekker bij. En een handig recept omdat je het al van tevoren kunt maken en dan in de namiddag zo de oven in schuift. En ik had toevallig alle soorten kaas in huis maar je zou natuurlijk ook gewoon naar smaak en wat je in huis hebt voor een andere combinatie van kazen kunnen kiezen.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak de preien en venkelknollen schoon en snijd ze in halve ringen en plakjes. Pel de knoflook en hak fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm (houd een theelepel apart voor het serveren).

Stap 2: Bakken

Smelt de boter in een grote pan op matig vuur, voeg de tijmblaadjes. knoflook, prei en knolvenkel toe, plus een snufje zout en peper. Bak de groenten ongeveer 15 minuten onder regelmatig roeren.

Stap 3: Stoven

Giet de wijn erbij en laat de alcohol verdampen. Doe een deksel op de pan en zet op een klein vuurtje. Stoof de groenten in 30 minuten zacht en zoet, roer regelmatig (voeg zo nodig een klein beetje water toe).

Stap 4: Voor de saus

Roer na 30 minuten stoven de bloem door de groenten, gaar dit al roerend 2 minuutjes op wat hoger vuur. Giet vervolgens de melk in kleine scheutjes toe, constant roerend, tot een gebonden saus. Neem dan de pan van het vuur, voeg de helft van de pecorino (of Parmezaanse kaas) toe, plus de gorgonzola. Laat de kaas in de nog hete saus oplossen. Proef Proef en maak op smaak met peper en nootmuskaat (en eventueel nog een snufje zout). Laat enigszins afkoelen.

Stap 5: Lasagne

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bouw de lasagne op door in een ovenschaal (beginnend met een laagje saus) afwisselend laagjes groentesaus en lasagnebladen te leggen, strooi tussen elke laag wat mozzarella en taleggio. Eindig met een laagje groenten in saus, Strooi er het laatste beetje mozzarella, taleggio en pecorino of Parmezaanse kaas over. Bak de lasagne 40 minuten in het midden van de oven, tot die gaar en goudbruin is. Je kunt aan het einde van de baktijd wat olijfolie met de theelepel tijmblaadjes die je achterhield mengen en dat over de lasagne druppelen en nog enkele minuten meebakken. Zet de oven uit en laat de lasagne nog 15 minuten in de nog hete oven staan. Serveer met een lekkere frisse bladsalade.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief