Limoencake met blauwe bessen en frambozen

Details

(3 beoordelingen)

Categorie: Bakken - Zoet

Herkomst recept: BBC Good Food (iets aangepast naar eigen inzicht en bakvorm)

Voor een dichte vorm van 28 centimeter doorsnede, voor ongeveer 12 personen

INGREDIËNTEN:

  • 250 zachte boter (= wat extra voor het invetten van de vorm)
  • 250 gram suiker
  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 5 eieren (formaat medium)
  • snuf zout
  • 3 tot 4 limoenen (afhankelijk van het sap)
  • 140 gram suiker
  • 250 gram mix van frambozen en blauwe bessen (vers of bevroren – en zie ook toelichting onderaan de pagina)

 

RECEPT:

Ik gebruikte een tarte tatinvorm van 28 centimeter doorsnede. In ieder geval is het een cakebeslag en dus relatief vloeibaar, gebruik een dichte vorm, en als je een springvorm gebruikt zorg dan dat je alles goed dichtplakt omdat het beslag anders in de oven gaat lekken.

Vet bodem en zijkanten in met boter en beleg de vorm dan met bakpapier. Vet het bakpapier ook licht in. Verwarm de oven op 175 graden boven- en onderwarmte.

Weeg alle ingrediënten af. Boen de limoenen schoon. Doe de fijne rasp (zonder wit want dat is bitter) van 2 limoenen plus 6 eetlepels limoensap in een bakje. En doe de fijne rasp van 1 limoen + 8 eetlepels limoensap in een ander bakje.

Gebruik een keukenmachine of elektrische mixer. Doe de zachte boter samen met de suiker in een kom en mix dit op vrij hoge snelheid een paar minuten tot een romig mengsel. Voeg nu een ei toe en mix dit 2 minuten. Voeg dan het volgende ei toe en mix dit ook weer 2 minuten. Doe hetzelfde met de overige 3 eieren, telkens mix je na het toevoegen van een ei 2 minuten tot het ei goed is opgenomen in het beslag.

Voeg nu de inhoud van het bakje met rasp van 2 limoenen + 6 eetlepels sap toe aan het mengsel, en mix dit nog een paar seconde tot het goed is gemengd. Voeg nu de snuf zout, het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel toe en vouw dit met een spatel zo luchtig mogelijk door het eimengsel tot je een homogeen dik beslag hebt.

Doe de helft van het beslag in de vorm en strijk iets glad. Verdeel de helft van de verse of bevroren frambozen en blauwe bessen over het beslag. Voeg nu de rest van het beslag toe en strijk weer glad. Verdeel de rest van de frambozen en blauwe bessen over het beslag. Bak de cake ongeveer 50 tot 60 minuten in het midden van de oven. Controleer na 45 tot 50 minuten, als de cake te donker van kleur wordt kun je die bedekken met wat alufolie. En controleer een paar keer of de cake al gaar is door er een satéprikker in te steken – als die droog uit de cake komt is de cake gaar – als er nog beslag aan de prikker zit moet de cake dus nog langer bakken. Hier was de cake na 55 minuten bakken gaar (maar elke oven is weer anders).

Tijdens het bakken in de oven maak je de siroop; doe de inhoud van het tweede bakje (met de rasp van 1 limoen plus 8 eetlepels limoensap) in een steelpannetje. Voeg de suiker toe en breng dit mengsel op zacht vuur aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en zet het vuur daarna direct uit en zet het pannetje in een laagje koud water zodat het snel afkoelt.

Als de cake gaar is en genoeg is afgekoeld kun je die uit de vorm  halen (zet een bord ondersteboven op de cake en keer om, verwijder bakpapier. En zet dan een schaal ook weer ondersteboven op de cake en keer nogmaals om ). Prik met de satéprikker een flink aantal gaatjes in de cake. Giet in een dun straaltje de afgekoelde siroop  over de cake, waarbij een deel van de siroop in de gaatjes loopt.

Laat verder afkoelen en serveer in punten.

 

Lekkere cake! De limoensmaak is duidelijk aanwezig en dat maakt de cake lekker fris, de siroop zorgt ervoor dat de cake lekker smeuïg is en blijft. De tweede dag was de cake hier eigenlijk zelfs nog lekkerder dan op de dag dat ik haar maakte (door het intrekken van de fruitsappen en limoen denk ik). In het originele recept werd vers fruit gebruikt maar ik heb het met de laatste frambozen en bessen uit de vriezer gemaakt en dat ging ook prima (niet eerst laten ontdooien maar de bessen en frambozen bevroren over het beslag verdelen). Makkelijk te maken ook, uiteindelijk was het meeste werk het goed invetten en bekleden van de vorm en het afwegen van de ingrediënten, de keukenmachine deed de rest 🙂 . 

In de verte deed deze cake me een beetje denken aan de cake met blauwe bessen met sinaasappel die ik eerder maakte, ook lekker zacht en smeuïg en fris. Ik denk dat deze cake ook erg lekker is met ander klein fruit dat goed bij de smaak van limoen past, zoals aardbeien, bramen, etc.. Hier zeker voor herhaling vatbaar!!

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief