Meringue met chocolade en hazelnoot

Details

Categorie: Bakken - Zoet

Herkomst recept: Delicious magazine (recept iets aangepast naar eigen smaak en aantal personen)

Dessert voor ongeveer 8 personen

INGREDIËNTEN:

 • 6 eiwitten
 • 235 gram kristalsuiker
 • 100 gram pure chocolade, middelgrof gehakt
 • 50 g geroosterde hazelnoten, middelgrof gehakt
 • 250 gram mascarpone
 • 400 gram slagroom
 • 50 gram suiker
 • 50 cc hazelnotenlikeur (optioneel)
 • 200 gram bramen
 • 200 gram frambozen
 • 200 gram blauwe bessen
 • 65 gram pure chocolade
 • 65 gram witte chocolade
 • 30 gram geroosterde en grof gehakte hazelnoten

 

RECEPT:

Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Teken (met een passer of bijvoorbeeld borden en gebaksbordjes, etc. 3 cirkels op het papier: één van 22 cm, één van 17 centimeter en één van 12 centimeter.

Klop de eiwitten stijf in een heel grote, schone kom, voeg eetlepel voor eetlepel de 235 gram suiker toe, wacht na elke schep tot de vorige is opgenomen. Na ongeveer 5 minuten is alle suiker erbij gedaan en opgenomen en is het eiwit stijf en glanzend. Spatel de grof gehakte chocolade en hazelnoten voorzichtig en kort erdoor zodat het wel mooi luchtig blijft.

Strijk het eiwit gelijkmatig uit over de 3 getekende cirkels zodat je dus 3 platte schijven van gelijke dikte krijgt. Bak de meringues 10 minuten in de oven, verlaag dan de oventemperatuur naar 100 graden en bak nog ongeveer 2 uur (tot de meringues knapperig en droog zijn). Laat afkoelen. Je kunt deze meringues ook bijvoorbeeld een dag van tevoren maken en luchtdicht afgesloten bewaren.

Zet voor de chocokrullen 2 hittebestendige kommen boven 2 pannen met kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Zet het vuur uit. Doe in de ene kom de pure chocolade en in de andere kom de witte chocolade. Laat onder af en toe roeren smelten. Giet de chocolade dun uit op vellen bakpapier en laat afkoelen. Steek voorzichtig met een paletmes mooie krullen van de chocolade en bewaar ze op een stuk bakpapier. Als de krullen niet oprollen is de chocolade nog te warm, als ze breken is het te koud. Leg de krullen voorzichtig in een wijde platte doos en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Klop met de mixer de slagroom met 50 gram suiker stijf. Voeg dan mascarpone en hazelnootlikeur toe en klop dit nog enkele seconden tot het goed is gemengd. Zet in koelkast tot gebruik.

Opbouwen: leg de grootste meringuecirkel op een serveerschaal, verdeel de helft van de mascarponeroom erover en beleg met het fruit. Leg de middelgrote meringuecirkel erop en verdeel 2/3e van de mascarponeroom die je nu nog hebt over de 2e cirkel. Verdeel ook hier weer fruit over. Leg de kleinste meringue erop, strijk de rest van de mascarponeroom erover, garneer met het laatste fruit. Strooi er vervolgens de gehakte hazelnoten en chocoladekrullen erover en bestuif met poedersuiker.

 

Dit is een heerlijk over de top toetje 🙂 . En echt niet moeilijk te maken, al heb je natuurlijk wel tijd nodig om het te maken (en voor de meringue om te drogen maar dat kan dus ook een dag eerder). Gebruik vooral vers fruit want diepvriesfruit is te nat en maakt het zompig. Uiteraard is deze taart het lekkerst (en knapperigst) wanneer je die vlak voor het eten ervan in elkaar zet. Officieel is dit dessert niet met mascarpone maar met yoghurt maar ik had nog mascarpone in huis en zelf vind ik yoghurt met chocolade niet zo lekker.

Als je geen hazelnootlikeur wilt gebruiken kun je die gewoon weg laten of vervangen door bijvoorbeeld een theelepel hazelnootessence.  

Hier was het een zeer geslaagd toetje na het kerstdiner. En doordat er geen bloem, boter, etc. wordt gebruikt is het lichter dan ze eruit ziet (op de slagroom, mascarpone en suiker na dan 🙂 ). Maar erg lekker, niet moeilijk en prachtig. En je kunt natuurlijk variëren met fruit. 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief