Omgekeerde cake met sinaasappel en blauwe bessen

Details

(1 beoordelingen)

Categorie: Bakken - Zoet

Herkomst recept: maandblad Delicious, zelf iets aangepast, zie onderaan deze pagina

Voor een ronde taartvorm van 28 centimeter doorsnede = cake voor 10 tot 12 personen

INGREDIËNTEN

  • 25 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 3 sinaasappels
  • 200 gram blauwe bessen
  • 250 gram kristalsuiker
  • 220 gram milde olijfolie
  • 5 eieren
  • 250 gram bloem
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • 1,5 theelepel vanille essence

 

RECEPT:

Ik gebruikte een tarte tatinvorm maar een springvorm is ook prima. Vet de vorm in en bekleed bodem en zijkant met bakpapier (als je een springvorm gebruikt zorg er dan voor dat de zijkanten over het wat ruimer geknipte onderkantpapier valt – het beslag is heel vochtig en je wilt niet dat het in de oven gaat lekken).

Smelt de 25 gram boter en verdeel dat over de bodem/het bakpapier. Strooi er de 50 gram suiker gelijkmatig over uit.

Boen de sinaasappels schoon en rasp van 2 sinaasappels de schil zonder het wit (want dat is bitter) en bewaar dat. Schil vervolgens de 3 sinaasappels dik zodat ook het wit eraf is. En snij dan met een scherp mesjes de partjes sinaasappels tussen de vliesjes uit. Doe dit in een zeefje, het opgevangen sap gebruik je niet (drink lekker op 🙂  ). Verdeel de sinaasappelplakjes over de suiker/boter in de bodem van de vorm. Leg de blauwe bessen (ik gebruikte ze van eigen tuin uit de vriezer) tussen de sinaasappelpartjes.

Verwarm de oven voor op 175 graden boven en onderwarmte. Zeef bloem samen met bakpoeder en zet apart. Maak nu het beslag, bij voorkeur met keukenmachine of mixer. Doe de bewaarde sinaasappelrasp samen met de olijfolie en suiker in de beslagkom en klop dit 5 minuten op hoge snelheid. Voeg dan 1 ei toe en klopt dit 2 minuten op hoge snelheid. Voeg dan weer 1 ei toe en klop wederom 2 minuten op hoge snelheid. Doe dit ook met de overige 3 eieren en klopt telkens na elk ei minimaal 2 minuten op hoge snelheid tot het ei goed is opgenomen en het natte mengsel uiteindelijk romig en lichtgeel van kleur wordt. Klop na het laatste ei nog 3 minuten op hoge snelheid en voeg dan ook gelijk de vanille essence toe. Voeg nu het bloem/bakpoedermengsel toe en spatel dit zo kort en luchtig mogelijk door het natte eiermengsel.

Giet het vrij dunne beslag over de vruchten in de bodem van de vorm. Het beslag is zo dun dat je het niet glad hoeft te strijken.

Bak de ronde cake 45 tot 50 minuten (tot een satéprikker schoon uit de cake komt). Als de cake tijdens het bakproces te snel bruin kleurt kun je de cake losjes afdekken met aluminiumfolie.

Haal na de baktijd en controle de cake direct uit de oven, laat een kwartiertje tot een half uur afkoelen en stort haar daarna op een schaal. Verwijder voorzichtig het bakpapier, nu de cake en vruchten nog warm zijn gaat dat het gemakkelijkst. Laat verder afkoelen.

 

Heerlijke cake! En niet moeilijk te maken, en ook best snel te maken als je van tevoren alles al klaar zet. In het originele recept werd een kleinere vorm gebruikt en 2 sinaasappels, maar zelf wilde ik ook graag blauwe bessen gebruiken en een extra sinaasappel, voor voldoende vruchten op de cake. Bekijk zelf vooral ook hoeveel en welk fruit je wilt want dit is zo’n makkelijk en lekker basisrecept dat ik had bedacht dat het komende zomer ook heel lekker moet zijn met pruimen, of met aardbeien en rabarber, of met appel en bramen, of met peren, of bedenk zelf een lekkere combinatie. Je kunt dan eventueel afhankelijk van het fruit de vanille essence wellicht vervangen door bijvoorbeeld kaneel of munt of gember of wat dan ook. 

De cake is heerlijk smeuïg en dat komt, volgens het recept, doordat er geen boter is gebruikt maar olijfolie. Gebruik daarom een niet al te sterk smakende extra vierge olijfolie maar een mild-fruitige olijfolie.

Heerlijke cake waarbij de basis zich leent voor nog heel veel andere (fruit)mogelijkheden!

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief