Ondersteboven Rabarbertaart (bakken)


Ondersteboven Rabarbertaart

Herkomst recept: Delicious-magazine, februari 2015)

Voor een taart met een diameter van 28 centimeter

Ingrediënten:

  • 500 gram schoon gewogen rabarberstengels, in stukjes gesneden
  • 3 tot 4 centimeter verse gember, geschild en geraspt
  • 300 gram suiker
  • 6 eieren
  • 60 milliliter olijfolie
  • 100 milliliter melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 gram gezeefde bloem
  • 60 gram gemalen amandelen
  • 1,5 theelepel gezeefd bakpoeder

Omgekeerde rabarbertaart punt

Recept:

Ik heb voor deze taart (die je dus ondersteboven bakt) een tarte tatinvorm gebruikt. Als je die niet hebt, geeft niks, maar dan moet je vooral eerst de springvorm die je gebruikt helemaal bekleden met aluminiumfolie, zodat de siroop en het natte beslag er niet uit kan lopen.

Maak dan eerst de siroop: verwarm in een steelpannetje 80 milliliter water met 165 gram suiker en de vers geraspte gember. Kook in 10 minuten op zacht vuur in tot de siroop al iets dikker wordt, maar niet zo lang tot ze gaat karamelliseren (bruin wordt). Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen. Was ondertussen de rabarber en snijd ze in stukjes. Ik denk voor verse rabarber ongeveer een pond (in het officiële recept staat 5 stelen). Ik heb voor dit recept rabarber uit de vriezer gebruikt (ging prima!); 1 kilo ingevroren rabarber laten ontdooien in een bak en vervolgens in een zeef uit laten lekken en zoveel mogelijk vocht eruit drukken.

Verwarm de oven voor op 160 graden boven en onderwarmte. En maak dan het deeg. Scheid de eiwitten van de dooiers. Je hebt 4 eidooiers nodig en 6 eiwitten. Klop de 6 eiwitten met 25 gram suiker met een mixer tot het wit en stijf is en zet apart. Klop in een andere kom de eidooiers met de overgebleven 110 gram suiker met een mixer 10 minuten lang tot het dikke crèmekleurige vla lijkt. Roer dan met een garde de olie, melk en vanille door het eidooiermengsel. En vervolgens de bloem, bakpoeder en amandelmeel (gekocht amandelmeel of zelf amandelen of amandelschaafsel in een keukenmachine fijn gemalen). Spatel tot slot de eiwitten door het beslag, en zorg dat het zo luchtig mogelijk blijft.

Verdeel de rabarberstukjes gelijkmatig over de bodem van de vorm. Giet er de afgekoelde siroop gelijkmatig over. Verdeel het beslag over de rabarber/siroop en strijk het glad. Bak de taart in ongeveer 50 minuten in de oven gaar en lichtbruin. Controleer of de taart goed is, een satéprikker moet schoon uit het deeg komen, pas anders de tijd aan. Hier was de taart precies na 50 minuten goed.

Heerlijke taart! Niet te zoet, lekker fris, en de combinatie van rabarber en gember is erg lekker (moet ik ook eens onthouden als ik rabarbermoes of -jam maak :-)). De cake is ook erg lekker, niet droog, en lekker zacht.