Oosterse noedelsalade

Herkomst recept: uit het boek Veg van Jamie Oliver (hoeveelheden aangepast naar eigen smaak en wensen), daarin staat het onder de naam Thaise noedelsalade, maar omdat er geen vissaus in zit (en eigenlijk vind ik dat niet zo erg want ik lust het wel maar vind het niet perse heel lekker) en omdat het aanspoort om te variëren noem ik het maar Oosterse nodelsalade. Zie vooral ook bij (*) onderaan de pagina.

Hoofdgerecht voor 2 personen

INGREDIËNTEN

  • 125 gram mihoen
  • 5 centimeter verse gemberwortel
  • 3 limoenen (rasp en sap)
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • zout en peper naar smaak
  • 450 gram groenten naar smaak (ik gebruikte rode ui, broccolini, sugar snaps, komkommer, zie ook bij (*)
  • 1 eetlepel fijn gehakte verse munt
  • 1 eetlepel fijn gehakte koriander
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 60 gram pinda’s

 

RECEPT

Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel na met water en zet in koud water apart.

Schil de gember en rasp die met een fijne rasp. Boen de limoenen schoon en rasp met een fijne rasp de groene schil van de limoenen (alleen het groen want het wit is bitter). Pers de limoenen uit. Maak een dressing van de geraspte gember, limoenrasp, het limoensap, sojasaus, olijfolie, chilisaus, sesamolie. Maak op smaak met zout en peper; de dressing moet zoet en zuur, zout en pittig zijn. Dat betekent dat ik nog wat extra chilisaus toevoegde om het nog wat zoeter en pittiger te maken, maar volg daarin vooral je eigen smaak.

Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en laat daarna afkoelen. Doe hetzelfde met de pinda’s.

Snijd de groenten in reepjes, blokjes, stukjes en blancheer groenten als broccolini en sugar snaps, laat daarna afkoelen en uitlekken.  Hak de kruiden fijn.

Laat de mihoen uitlekken en doe in een schaal, meng er de groenten, fijngehakte kruiden en dressing door. Laat een kwartiertje (in de koelkast) staan om de smaken goed in te laten trekken. Bestrooi voor het serveren met het geroosterde sesamzaad en de geroosterde pinda’s.

 

(*) Lekker, vegetarisch en zomers!! En zoals in het boek wordt aangegeven is het leuk en lekker om te variëren. Er worden tips gegeven om groenten als worteltjes, paksoi, Chinese kool, radijsjes, witlof, groene asperges, etc. te gebruiken. Onderaan het recept staat (vrij vertaald): “Verwerk in deze salade restjes en kliekjes, dat betekent dat de salade altijd weer een beetje anders wordt maar een fantastische manier om voedselverspilling tegen te gaan”. En dat komt ons goed uit want wij hadden in maart nog geen munt en koriander, maar wel peterselie en snijselderij, en we gebruikten dus groenten uit de kas, winterbroccolini, sugar snaps uit de vriezer, etc. Ik ga deze salade zeker vaker maken, met één opmerking de rijstnoedels vonden we minder lekker, die vervangen we de volgende keer door sobanoedels of eiernoedels, maar dat is een persoonlijke voorkeur.