Panfocaccia

Ingredienten

  • 250 gram bloem
  • een half zakje gedroogde gist van 7 gram
  • 2 eetlepels olijfolie
  • grof zeezout naar smaak
  • olijfolie
  • Bijvoorbeeld gedroogde tomaatjes en oregano (zie recept voor voorbeelden van andere smaakmakers)

Details

Bron: Janneke Philippi
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken: Mengelmoes

Ik vond dit recept in het boek ´Soep´ van Janneke Philippi (een erg leuk boek, met niet alleen heel veel soeprecepten maar ook leuke ´bijgerechten´ voor bij soep, zoals kaasvlinders, kruidenscones en dus deze panfocaccia). Je hebt er 1 of 2 koekenpannen voor nodig die in de oven mogen maar die had ik niet. In plaats daarvan gebruikte ik een gietijzeren braadpan zonder deksel, en anders is een springvorm of iets dergelijks ook prima.

Wij vonden het erg lekker!! Lekker luchtig, hartig en knapperig brood vinden we sowieso een traktatie. En het leuke is dat je er met de smaak/kruiden/ingrediënten kunt variëren. Ik gebruikte nu fijngehakte rozemarijn en in stukjes gesneden gedroogde tomaten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor basilicum, tijm, salie of oregano, en voor olijven, stukjes geroosterde paprika of gesnipperde rode uien.

Het rijzen heeft uiteraard tijd nodig maar verder is het een recept dat heel gemakkelijk te maken is en weinig werk en tijd kost. Ik ga het hier zeker vaker maken, en dan variëren met kruiden, etc. die ik kan oogsten en die bij elkaar passen.

Instructies

Stap 1: Voor het deeg

Strooi 1 theelepel zout in een deegkom. Zeef er de bloem boven. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de gist in. Voeg de olijfolie langs de rand toe, plus 125 cc handwarm water. Kneed met de mixer of in de keukenmachine tot een soepel deeg.

Stap 2: Rijzen

Verdeel het deeg in 2 stukken voor 2 kleinere focaccia's of laat het bij elkaar voor 1 grote. Kneed de f8ijngehalte/gesneden kruiden/tomaten/olijven of iets dergelijks door het deeg (leuk: als je 2 kleinere focaccia's maakt kun je 2 verschillende vullingen maken). Laat het deeg in een licht met olijfolie ingevette kom 1 uur rijzen op een warme plaats, onder een schone theedoek.

Stap 3: Nogmaals rijzen

Vorm van het deeg 1 grote of 2 kleine platte broden van ongeveer 2 centimeter dik. Leg ze in een pan of vorm of wat je kunt/wilt gebruiken. Ik legde voor alle zekerheid een vel bakpapier in de gietijzeren pan, om eventueel vastplakken te voorkomen. Laat nogmaals afgedekt op een warme plaats 30 minuten rijzen. Verwarm halverwege de 2e rijstijd de oven voor op 200 graden.

Stap 4: Bakken

Druk met je vingertoppen kuiltjes in de focaccia en bestrooi met wat grof zeetzout. Bak de broden in het midden van de voorverwarmde oven in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar.

Stap 5: Serveren

Besprenkel de focaccia met olijfolie en laat iets afkoelen voor je het snijdt. Lekker bij een salade, soep, etc. Wij aten het bij een vegetarische auberginechili en een lekkere bladsalade.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief