Pasta met courgette en gerookte zalm

Ingredienten

  • 400 gram tagliatelle
  • olijfolie
  • 1 grote teen knoflook, fijngehakt
  • 6 kleine courgettes
  • 2 sjalotten
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 bakje verse ricotta (250 gram)
  • 1 citroen
  • de blaadjes van 5 takjes oregano
  • zout en peper naar smaak

Details

(4 beoordelingen)

Bron: Sebastian Fitarau
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Italiaans

Dit is één van onze favoriete zomerpasta’s. Omdat het heel snel te maken is, heel gemakkelijk ook. En omdat ik er onze zomerse overvloed van courgettes in ‘kwijt kan’. Omdat het goedkoop is, en toch gezond en voedzaam. Ook omdat we dan wel vis eten maar doordat het gerookt is hebben we er maar heel weinig van nodig en smaakt het toch heel vol. En vooral dus omdat we het heel lekker vinden!

Op de foto zie je dat de ‘saus’ wat korrelig lijkt; dat komt door de ricotta die van nature een wat korrelige structuur heeft (terwijl je dat niet proeft hoor, het is juist heel fris, zacht en romig). Mocht je niet van die structuur van ricotta houden zou je die kunnen vervangen door bijvoorbeeld mascarpone (is wel vetter), crème fraîche of zelfs kookroom, roomkaas of zelfs een ‘light variant’. En nog iets: eigenlijk maak je dit eenvoudige recept natuurlijk met de allerbeste ingrediënten. In het originele recept wordt verse eierpasta gebruikt maar die had ik niet in huis, en wij eten eigenlijk bijna altijd volkoren pasta. Met (al dan niet verse) eierpasta wordt de kleur natuurlijk wel iets lichter en vriendelijker. Wij eten trouwens bij voorkeur minder pasta en meer groenten dus pas de hoeveelheid pasta en courgettes vooral naar eigen inzicht aan. Ik noem in dit recept 6 courgettes voor 4 personen; dat komt ik van die heerlijke jonge kleine courgettes oogst/gebruik die net zijn uitgebloeid. Als je ze in het formaat oogst zoals je ze in de winkel ziet liggen, dan kun je 4 courgettes voor 4 personen aanhouden.

Ik vond dit recept op instagram, van een Italiaanse kok, hij heeft geen website, dit is de link naar zijn instagrampagina: Sebastian Fitarau. Dit is het ultrakorte filmpje met het recept:

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Pel de sjalotten en snipper fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Was de courgette, verwijder de onderkant en snijd in dunne plakjes. Snijd de zalm in dunne reepjes.

Stap 2: Bakken

Zet een bakpan op middelhoog vuur, giet er een scheutje olie in en voeg de knoflook en sjalot toe. Fruit dit tot het glazig wordt (niet bruin). Voeg dan de courgettes toe, zet het vuur iets hoger en bak de courgetteplakjes enkele minuten mee.

Stap 3: Pasta

Kook ondertussen de pasta in wat gezouten water gaar (volgens de aanwijzingen op de verpakking).

Stap 4: Stoven

Voeg de ricotta toe aan de courgettes, verwarm/smelt op laag vuur en maak op smaak met zout en peper (pas op met zout want de gerookte zalm is ook zout). Boen ondertussen de citroen schoon en rasp met een fijne rasp de gele rasp van de citroen (niet het wit want dat is bitter). Meng de oreganoblaadjes door het courgette/ricottamengsel (als het droog wordt omdat de pasta nog niet klaar is kun je eventueel een piepklein scheutje water toevoegen).

Stap 5: Serveren

Giet de pasta af wanneer die gaar is en meng die met het ricotta/courgettemengsel. Meng er de citroenrasp en gerookte zalm en warm nog 2 minuutjes door. Druppel er tot slot aan tafel citroensap naar smaak over.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief