Pasta met spinazie, kikkererwten en knoflookkruim
Ingredienten
- 200 gram volkorenspaghetti
- 3 sneetjes oud brood (laat een paar uur naast elkaar drogen op het aanrecht)
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 ongewaxte citroen
- 1 chilipeper
- 1 blik kikkererwten (400 gram)
- 600 gram spinazie
Details
Bron: Tijdschrift Delicious
Voorbereiding:
15 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Totale tijd:
35 minuten
Voor:
4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken:
Mengelmoes
Dit is een makkelijk, snel en lekker recept waarin geen dierlijke producten zitten. Wij zijn geen vegetariërs maar eten graag en steeds vaker geen vlees en vis meer. Vegan vinden we vaak een stapje te ver: helemaal geen Parmezaanse kaas meer, of een eitje, of een scheutje room; oei, dat wordt lastig. Maar zo af en toe (en steeds vaker) kom ik vegan recepten tegen die me wel heel lekker lijken. En dit is er één van.
En het is ook nog eens een handig recept voor als je een moestuin hebt, want de spinazie kun je eventueel vervangen door bijvoorbeeld snijbiet, klimspinazie, Nieuw-Zeelandse spinazie of zelfs palmkool, winterpostelein of andere lekkere blaadjes uit de tuin. De pittige knoflook/chilipeperkruim is in dit recept een prima vervanger voor Parmezaanse kaas en zeker iets dat ik ook eens bij andere pastagerechten ga proberen.
Kortom: wil je eens helemaal geen dierlijke producten eten en toch iets makkelijks koken, uit de tuin en ook nog lekker: wij gaan dit recept zelf in ieder geval zeker vaker maken!
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Was de spinazie en laat goed uitlekken. Pel de knoflook en hak fijn. Pel de ui en snipper fijn. Was de citroen en rasp er met een fijne rasp de gele schil (zonder wit) vanaf. Giet de inhoud van het blik kikkererwten in een zeef, spoel met ruim water en laat uitlekken.
Stap 2: Voor de kruim
Snijd de korsten van het brood. Maal het brood fijn in de keukenmachine. Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak het broodkruim goudbruin en krokant. Voeg 1/3e van de fijngehakte knoflook toe, de fijngehakte chilipeper en de citroenrasp, bak dit nog 1 minuut mee. Maak op smaak met wat zout en schud op een bord.
Stap 3: Voor de pasta
Kook de spaghetti in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en bak de gesnipperde ui 5 minuten op niet te hoog vuur tot die glazig maar niet bruin wordt. Voeg dan de overgebleven fijngehakte knoflook toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en bak nog 3 minuten mee. Voeg tot slot de spinazie in porties toe en laat de bladeren slinken. Meng goed.
Stap 4: Serveren
Giet de pasta af wanneer die beetgaar is. Meng de spaghetti door het kikkererwten/spinazie-mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de spaghetti over 4 borden en strooi er tot slot het krokante chili-knoflookkruim over. Zelf vonden we het trouwens lekker om ook nog een klein beetje citroensap over de pasta te druppelen, voor een extra frisse smaak.