Pastasalade met half gedroogde tomaten

Details

Categorie: Salade

voor 6 personen

Herkomst recept: zelf verzonnen

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo romatomaten
  • 500 gram pasta
  • 6 eetlepels goede olijfolie
  • 4 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 flinke tenen knoflook, geperst
  • 2 rode uien
  • 1,5 ons Parmaham
  • 150 gram zwarte olijven
  • zout/peper
  • 75 gram pijnboompitten

Recept:

Een recept dat behoorlijk wat tijd vergt (door het drogen van de tomaten), maar o-zo lekker 🙂 Maak allereerst de gedroogde tomaten: snijd de tomaten in kwarten of stukken, het liefst dus tomaten die niet zoveel sap bevatten. Leg de stukken tomaten op een bakplaat en besprenkel met een eetlepel olijfolie waar je 1 teentje knoflook in hebt uitgeperst en wat zout en peper. Verwarm de oven voor op 140 graden en zet de bakplaat in het midden van de oven. Steek een houten spatel of zoiets tussen de deur zodat die net niet dicht kan (een kier van een centimeter of 10 – daar kan de vochtige lucht dan weg). In ongeveer 1,5 tot 2,5 uur (afhankelijk van het ras en de hoeveelheid vocht die ze bevatte) droog je zo de tomaten.

Als de tomaatjes droog genoeg zijn (ze hoeven niet helemaal droog te zijn, proef wat je zelf lekker vindt), kun je alles in een schaal doen en af laten koelen. Zelf vind ik ze half gedroogd lekker, en ik vind het velletje ook geen probleem. Als je de velletjes van de tomaten niet lekker vindt, dan kun je ze vrij gemakkelijk verwijderen wanneer de tomaten net warm uit de oven komen. Als je het handiger vindt kun je trouwens ook halfgedroogde tomaatjes op olie kopen, in de koeling bij de supermarkt (die hebben trouwens ook nog een velletje, en ze zijn kostbaar en nooit zo lekker als zelfgemaakte 🙂

Kook ondertussen 500 gram pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Doe in een grote kom 5 eetlepels goede olijfolie, 4 eetlepels balsamicoazijn en de andere teen geperste knoflook. Snijd 2 rode ui in heel dunne kwart-ringen en meng dat allemaal goed. Als de pasta gaar is giet je die af en doe je de pasta (nog heet dus) bij de dressing. Goed omscheppen en dan af laten koelen (af en toe eens roeren anders plakt ze wat aan elkaar vast). Laat zo minimaal een paar uur staan.

Pluk van 1,5 ons Parmaham (of andere goede rauwe ham) flinters af en meng dat door de pastasalade. Snijd de zwarte olijven in ringetjes en meng die ook door de salade. Rooster 75 gram pijnboompitjes in een droge koekepan op halfhoog vuur bruin en knapperig en laat afkoelen. Meng de gedroogde tomaten door de salade en maak dan op smaak met zout en flink wat zwarte peper. Roer alles goed om en laat zeker 1 uur staan om de smaken goed in te laten trekken. Vlak voor het eten meng je pas de pijnboompitten door de salade (als je het eerder doet worden ze zacht). Ook lekker zonder ham maar met grove schaafsels Parmezaanse kaas of Pecorino. En dan natuurlijk met stukken vers brood serveren.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief