Petjil – Indonesische groentensalade

Details

(5 beoordelingen)

Categorie: Hoofdgerecht

Herkomst recept: Kokkieslomo

Je kunt dit als bijgerecht serveren aan 8 personen of samen met wat rijst en atjar en kroepoek als vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten:

 • 200 gram boontjes (afgehaald, 5 minuten geblancheerd, afgespoeld met koud water en droog gedept)
 • 150 gram worteltjes (geschrapt, in dunne reepjes gesneden, 3 minuten geblancheerd, afgespoeld met koud water en droog gedept)
 • 200 gram Chinese kool (rauw)
 • 200 gram komkommer (rauw)
 • 100 gram taugé (gewassen, schoongemaakt – en dat betekent dan ook echt kopjes en kontjes eraf tot je alleen nog maar de witte scheutjes hebt), overgoten met kokend water,  afgespoeld met koud water en daarna droog gedept)

Ingrediënten voor de pindasaus:

 • 4 tot 8 verse pepers (afhankelijk van smaak en pittigheid), of 4 theelepels sambal oelek
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 kleine blaadjes djeruk purut (citroenblad)
 • 1 theelepel kentjoer
 • ruim 1 x 1 centimeter trassi
 • 1 theelepel zout of naar smaak
 • 0,5 eetlepel asem zacht gemaakt in 6 eetlepels heet water
 • 200 gram gepelde pinda’s
 • 200 cc water
 • 70 gram gula djawa
 • 3 eetlepels gebakken uitjes
 • emping (of cassave of kroepoek, al dan niet zelf gebakken)

 

Recept:

Rooster de pinda’s in een wadjan of hapjespan of iets vergelijkbaars op middelhoog vuur met 1 tl olie totdat je ze kunt ruiken. Laat in een bakje met keukenpapier afkoelen.

Snijd van de djeruk purut de nerfjes weg en gooi die weg, het zachte groene bladgedeelte doe je in een keukenmachine of vijzel. Voeg daar de gepelde teentjes knoflook aan toe, de kentjoer, het zout, pepers naar smaak (al dan niet met zaadlijsten, zaden altijd verwijderd want die zijn hard). Verbrokkel de trassi erboven en maal dit alles bij elkaar fijn in vijzel of keukenmachine. Voeg dan de pinda’s erbij plus het asemwater en de gula djawa. Maal of wrijf  tot slot nogmaals fijn.

Doe dit gemalen pinda-kruidenmengsel in een wadjan of hapjespan, op middelhoog vuur en bak zonder olie een minuut of 2 tot 3. Voeg dan beetje voor beetje het water toe en laat oplossen. Ik moest nog iets meer water toevoegen dan in het recept wordt aangegeven maar bedenk dat je geen zachte saté-achtige vloeibare pindasaus wilt, het mengsel moet dik zijn en blijven, een lepel moet er rechtop in blijven staan. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Meng alle groenten die je hebt schoongemaakt, gesneden, geblancheerd, etc., bedenk dat het allerbelangrijkste is dat het nog knapperig is, en vooral dat het goed drooggedept is (bijvoorbeeld met keukenpapier of schone theedoek). Hoe natter de groenten, des te minder goed zal het recept lukken; het is de bedoeling dat het een knapperige salade is in een pindasaus, het mag zeker niet op gekookte groenten in een plasje natte saus lijken!

Meng alle gedroogde groenten in een schaal en bewaar niet te koud (je serveert en eet de salade niet koud en niet warm maar lauw). Verwarm voor het serveren de pindasaus en meng dat goed door de groenten, alles bij elkaar zal het nu lauw zijn. Doe in de schaal terug en bestrooi met gebakken uitjes en grof verkruimelde emping.


Erg lekker!! Als je Gado Gado kent; dit lijkt er wel wat op. Met het verschil dat dit een andere saus is, en deze saus hoort ook wel echt pittig te zijn. Als je sommige ingrediënten in de lijst niet herkent; ze zijn heel algemeen verkrijgbaar in elke Toko. Als je kunt kiezen tussen gedroogde djeruk purut en uit de vriezer; kies dan die uit de vriezer; goede kwaliteit, veel beter aroma dan gedroogde blaadjes en je kunt ze nog maanden (goed afgesloten in een bakje)  in de vriezer bewaren, lekker in curry’s, marinades, thee en alle andere gerechten waar het sterke citroenaroma lekker in is.

Ik ben niet Indonesisch, ik ken niemand die Indonesisch is maar ik houd enorm van de Indonesische keuken. Maar goede recepten zijn moeilijk te vinden want er bestaan veel verwesterde recepten met vervangers van de zo belangrijke kruiden, ik hoop en denk dat dit een redelijk authentiek recept is, en hoe dan ook; erg lekker!! Op de foto zie je trouwens rechts nog net een hoekje van de zelfgemaakte Rendang en die was zo lekker dat ik daar zeker ook het recept van op de website zet.

Over de foto; die ben ik vergeten te maken. De foto die je ziet is een foto van de dag erop; er was nog wat over en dat heb ik de dag erop heel licht opgewarmd. De eerste dag was het het lekkerst (knapperiger, zeker de komkommer en de Chinese kool ) maar de tweede dag zeker nog prima te eten en zeker ook niet nat, maar de eerste dag zag het geheel er nog wat frisser uit en was het dat ook.

En goed nieuws; het recept gaat vooral om de kruiden en de saus, je mag de groenten naar believen vervangen. Denk aan spitskool, koolrabi, radijsjes of rammenas, snijboontjes, reepjes paprika, of wat dan ook – als het maar lekker in de salade past en lekker knapperig is en niet nat wordt. Ik ga er komende zomer zeker flink mee experimenteren met verse groenten van de tuin!   

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief