Plaatcake met zomerfruit

Details

Categorie: Bakken - Zoet

Herkomst recept: Delicious magazine juni 2014

Ingrediënten (officieel voor 24 stukken maar hier ging de taart met 16 personen schoon op):

 • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 400 gram suiker
 • 2 zakjes vanille suiker (of een half vanillestokje leeggeschrapt)
 • 6 eieren
 • 500 gram ricotta
 • 350 gram bloem
 • 20 gram bakpoeder
 • rasp van 2 citroenen (alleen het gele, het witte is bitter)
 • optioneel 3 eetlepels fijngehakte tijmblaadjes
 • 500 gram perziken en nectarines
 • 200 gram blauwe bessen
 • 125 gram poedersuiker

Ik ga natuurlijk geen perziken en nectarines kopen als ik een tuin vol met fruit heb (vandaar dan ook maar op de pagina van de blauwe bessen geplaatst). En dus heb ik in plaats van het fruit in het recept zelf fruit gekozen: pruimen, blauwe bessen, frambozen, bramen, aalbessen en een paar laatste aardbeien. Maar je kunt het dus in principe met allerlei soorten fruit gebruiken (bedenk wel dat als je peren en/of appels gebruikt je die waarschijnlijk wel eerst even voor moeten garen.

Plaatcake met zomerfruit voor het bakken

Recept:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 30 bij 40 centimeter met bakpapier (of maak zelf een vorm van bakpapier in dat formaat door 30 x 40 centimeter op een stuk bakpapier uit te tekenen, dat met een rand van zo’n 5 centimeter daarbuiten aan alle kanten uit te knippen, die randen omhoog te vouwen en op de hoeken vast te zetten met een metalen paperclip – als je goed kijkt op de foto kun je een beetje zien hoe dat werkt).

Neem een grote kom en een mixer of gebruik de keukenmachine. Klop de boter 2 tot 3 minuten tot die helemaal zacht en romig is. Voeg de suiker en vanille of vanillesuiker toe en klop dat nogmaals 2 tot 3 minuten. Voeg dan vervolgens de eieren toe, 1 voor 1 en klop na elk ei 1 minuut. (dus 1 ei 1 minuut kloppen, weer 1 ei erbij en weer 1 minuut kloppen, etc., tot alle 6 de eieren zijn toegevoegd). Voeg dan de ricotta en de citroenrasp toe, en de tijmblaadjes, en mix dat nog even door tot het goed is opgenomen. En voeg tot slot de gezeefde bloem en bakpoeder toe en mix dat tot het goed is opgenomen.

Stort het zachte beslag in de met bakpapier beklede vorm en strijk het gelijkmatig uit. Beleg dan met alle vruchten die je hebt (uiteraard gewassen, ontpit, gedroogd) en duw ze iets in het beslag.

Bak de cake in ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven. Meng ondertussen in een kommetje de poedersuiker met 2 eetlepels water tot een glazuur. Als de cake gaar kun je dat voelen door met een satéprikker tot in het diepste deel van de cake te prikken, als de prikker er weer schoon uitkomt, dan is de cake gaar (als er nog nat beslag aan de prikker zit, dan moet de taart dus nog een paar minuten doorbakken).

Haal de taart uit de oven als die gaar is en bedruip die na een kwartiertje  (dus heel warm maar niet heel heet meer) met het glazuur. Laat in de vorm afkoelen.

En dan ziet het er zo uit:

Erg lekker! 1 keer de helft van het recept gemaakt, voor een etentje thuis. En 1 keer voor als dessert na een barbecue op de volkstuin gemaakt, ook een groot succes (werd direct omgedoopt tot ‘moestuintaart’).

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief