Pommes duchesse

Ingredienten

  • 500 gram iets kruimige aardappelen
  • 1 eidooier
  • 75 gram roomboter
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
  • peper, zout, nootmuskaat naar smaak
  • 1 eetlepel fijngesneden bieslook of peterselie (optioneel)

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Eef kookt zo
Voorbereiding: 35 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bijgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Altijd feestelijk, van die goudbruine aardappeltorentjes. Je kunt ze in de meeste supermarkten kopen (in de vriezer). Maar zelfgemaakt is veel lekkerder! En eigenlijk helemaal niet moeilijk, het is eigenlijk niets anders dan een luxe aardappelpuree die je in roosjes op een bakplaat spuit en in de oven bakt. Oftewel: de aardappelpuree is het belangrijkst, die is zonder het in roosjes spuiten en in de oven bakken ook al erg lekker! Tel vooral niet hoeveel calorieën er in dit bijgerecht zitten, want dat zijn er veel :-).

Over de hoeveelheid: ik heb bij het recept aangegeven dat het voor 4 personen is maar het is misschien duidelijker om te zeggen dat ik er een stuk of 35 pommes duchesse van kon maken (dan kun je wellicht zelf bedenken hoeveel je er per persoon wilt serveren, afhankelijk van wat je erbij eet, etc.).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden en koken

Schil de aardappels, was ze en snijd in stukjes. Kook de aardappels in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar in ruim water met zout naar smaak. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en stoom ze nog even droog. Stamp de aardappelen fijn en maak er een smeuïge rijke puree van door er de boter in klontjes, het eidooier en de fijn geraspte Parmezaanse kaas door te roeren. Zorg dat er geen stukjes aardappel meer in de puree zitten want dan kun je het niet opspuiten (gebruik een pureeknijper of stamp heel goed met een stamper en roer daarna nog goed langs alle randen met een houten lepel). Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat enigszins afkoelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.

Stap 2: Bakken

Doe de puree in een spuitzak met gekarteld spuitmondje dat niet te klein is. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spuit er mooie toefjes aardappelpuree op. Bak de pommes duchesse in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin. Houd tijd en temperatuur goed in de gaten want aan het einde van de tijd kunnen de aardappeltorentjes makkelijk verbranden. Ik heb zelf bij 20 minuten de oven uitgezet en de pommes duchesse nog 6 of 7 minuten in de langzaam afkoelende oven laten staan. Bestrooi voor het serveren eventueel met fijngesneden bieslook of fijngehakte peterselie.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief