Rabarbercake met sinaasappel en marsepein (bakken)

Cake voor ongeveer 10 personen, voor een dichte taartvorm van 28 centimeter doorsnede

Herkomst recept: BBC Good Food (recept iets aangepast naar eigen smaak en inzicht)

INGREDIËNTEN:

  • 300 gram zachte boter (plus nog wat extra voor het invetten van de bakvorm)
  • 450 gram rabarber, schoon gewogen, gewassen en in stukjes van ongeveer 1 tot 2 centimeter gesneden
  • 300 + 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • de fijne rasp van 1 sinaasappel
  • 4 eieren (maat M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram maïsmeel
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een snuf zout
  • 125 gram marsepein
  • eventueel wat poedersuiker om de cake tot slot mee te bestuiven
De cake voor voor dat die de oven in gaat

 

RECEPT:

Meng in een schaal de rabarberstukjes met 50 gram lichtbruine basterdsuiker en laat minimaal 20 minuten staan.

Boen de sinaasappel goed schoon en rasp met een fijne rasp de schil van de sinaasappel (het sap wordt niet gebruikt). Doe sinaasappelrasp in een grote kom en voeg de 300 gram zachte boter en 300 gram lichtbruine basterdsuiker toe. Klop dit mengsel met keukenmachine of elektrische mixer ongeveer 5 minuten, tot het mengsel licht en luchtig is.

Voeg vervolgens de eieren toe, stuk voor stuk en klop na elk ei minimaal 1 tot 2 minuten tot elk ei goed is opgenomen voor je het volgende ei toevoegt.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden onder- en bovenwarmte.

Zeef ondertussen het bakpoeder en meng het met het zelfrijzend bakmeel, maïsmeel, gemalen amandelen en een snuf zout. Vouw dit voorzichtig door het boter-suiker-eimengsel, laat zoveel mogelijk lucht in het beslag.

Vet een 28 centimeter dichte taartvorm in met boter en bekleed de vorm met bakpapier. Je kunt ook een springvorm gebruiken maar zorg dat die extra goed is bekleed want het beslag is vrij dun. De cake wordt uiteindelijk wel een centimeter of 4 tot 5 hoog, zorg dus voor een vorm met een opstaande rand die hoog genoeg is. Vet het bakpapier ook nog even goed in met boter.

Snijd de marsepein in piepkleine blokjes en meng samen met 2/3e van de gesuikerde rabarberstukjes door het beslag en vul hiermee de taartvorm. Strijk indien nodig glad. Druk nu het laatste 1/3e deel rabarberstukjes iets in het beslag.

Bak de cake in de voorverwarmde oven ongeveer 50 tot 60 minuten. Check het laatste kwartier iedere 5 minuten even of de cake niet te donker wordt (leg eventueel een vel aluminiumfolie over de cake als die wat donker wordt). En controleer de garing met een satéprikker; als die schoon en droog uit de cake komt is de cake gaar.

Laat de cake in de vorm afkoelen en stort die vervolgens ondersteboven op een bord en vervolgens weer omgedraaid op een mooie schaal.

 

Laat je niet afleiden door de matige foto’s (gemaakt in de late avond bij slecht licht) want dit is een erg lekkere rabarbercake!! Misschien wel de lekkerste die ik tot nu toe maakte. Het maïsmeel zorgt voor een bijna knapperige korstje, terwijl de binnenkant lekker zacht en smeuïg blijft. Lekker veel rabarbersmaak, zeker zoet genoeg maar toch ook een fris zuurtje, en de sinaasappel is goed te proeven. Helaas zakten de marsepeinstukjes hier naar de bodem, maar aan de andere kant zorgde dat bijna voor een amandelachtige bodem van de cake. Ik heb wel eens gehoord dat als je de marsepeinblokjes even door wat bloem wentelt en dan door het beslag mengt, ze minder makkelijk naar de bodem zakken. Hier zeker een cake om te onthouden en nog eens te maken!!

 

De dag erop waren ook de laatste stukjes/kruimels nog lekker…..