Rabarbercake met sinaasappel en marsepein

Ingredienten

  • 300 gram zachte boter
  • 450 gram rabarber, schoon , in stukjes van 2 centimeter
  • 300 + 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • de fijne rasp van 1 sinaasappel
  • 4 eieren (maat M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram maïsmeel
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een snuf zout
  • 125 gram marsepein
  • wat poedersuiker om de cake mee te bestuiven

Details

(5 beoordelingen)

Bron: BBC GoodFood
Voorbereiding: 40 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 100 minuten
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Mengelmoes

Laat je niet afleiden door de matige foto’s (gemaakt in de late avond bij slecht licht) want dit is een erg lekkere rabarbercake!! Misschien wel de lekkerste die ik tot nu toe maakte. Het maïsmeel zorgt voor een bijna knapperige korstje, terwijl de binnenkant lekker zacht en smeuïg blijft. Lekker veel rabarbersmaak, zeker zoet genoeg maar toch ook een fris zuurtje, en de sinaasappel is goed te proeven. Helaas zakten de marsepeinstukjes hier naar de bodem, maar aan de andere kant zorgde dat bijna voor een amandelachtige bodem van de cake. Ik heb wel eens gehoord dat als je de marsepeinblokjes even door wat bloem wentelt en dan door het beslag mengt, ze minder makkelijk naar de bodem zakken. Hier zeker een cake om te onthouden en nog eens te maken!!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Meng in een schaal de rabarberstukjes met 50 gram lichtbruine basterdsuiker en laat minimaal 20 minuten staan. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden onder- en bovenwarmte. Vet een 28 centimeter dichte taartvorm in met boter en bekleed de vorm met bakpapier. Je kunt ook een springvorm gebruiken maar zorg dat die extra goed is bekleed want het beslag is vrij dun. De cake wordt uiteindelijk wel een centimeter of 4 tot 5 hoog, zorg dus voor een vorm met een opstaande rand die hoog genoeg is. Vet het bakpapier ook in met boter.

Stap 2: Voor het deeg

Boen de sinaasappel goed schoon en rasp met een fijne rasp de schil van de sinaasappel (het sap wordt niet gebruikt). Doe sinaasappelrasp in een grote kom en voeg de 300 gram zachte boter en 300 gram lichtbruine basterdsuiker toe. Klop dit mengsel met keukenmachine of elektrische mixer ongeveer 5 minuten, tot het mengsel licht en luchtig is. Voeg vervolgens de eieren toe, stuk voor stuk en klop na elk ei minimaal 1 minuut tot elk ei goed is opgenomen voor je het volgende ei toevoegt. Zeef ondertussen het bakpoeder en meng het met het zelfrijzend bakmeel, maïsmeel, gemalen amandelen en een snuf zout. Vouw dit voorzichtig door het boter-suiker-eimengsel, laat zoveel mogelijk lucht in het beslag. Snijd de marsepein in piepkleine blokjes en meng samen met 2/3e van de gesuikerde rabarberstukjes door het beslag en vul hiermee de taartvorm. Strijk indien nodig glad. Druk nu het laatste 1/3e deel rabarberstukjes iets in het beslag.

Stap 3: Bakken

Bak de cake in de voorverwarmde oven ongeveer 50 tot 60 minuten. Check het laatste kwartier iedere 5 minuten even of de cake niet te donker wordt (leg eventueel een vel aluminiumfolie over de cake als die wat donker wordt). En controleer de garing met een satéprikker; als die schoon en droog uit de cake komt is de cake gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen en stort die vervolgens ondersteboven op een bord en vervolgens weer omgedraaid op een schaal.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief