Rabarbercrumble (dessert)


 

Rabarber crumble

 

 

 

 

 

 

6 personen

Herkomst recept: www.cookfresfood.com

Ingrediënten:

  • 1 kilo rabarber (schoon gewogen)
  • 3 tot 5 eetlepels kristalsuiker
  • stukje verse gemberwortel
  • scheutje witte wijn
  • 80 gram koude boter
  • 100 gram rietsuiker
  • 120 gram bloem
  • snufje zout
  • 100 gram cantuccini
  • eventueel vanilleijs of slagroom voor erbij

Rabarber crumble 2

Recept:

Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Was de rabarber, snijd de uiteinden eraf en snijd de stelen in stukjes. Breng in een kookpan een scheutje witte wijn (of appelsap of water) aan de kook. Voeg de kristalsuiker toe de rasp van het stukje verse gember. Zodra de suiker is opgelost kun je de rabarberstukjes toevoegen. Kook dit mengsel al omscheppend 5 tot 10 minuten op middelhoog vuur, de rabarber moet z’n vocht al wat los gaan laten maar moet stevig en in vorm blijven.

Meng voor het kruimeldeeg bloem, rietsuiker en zout en werk er dan de klontjes harde boter door tot je een mooi los kruimeldeeg hebt. Hak de koekjes fijn en meng ze door het deeg. Schep de rabarber in een ovenvaste schaal, bedek goed met het kruimeldeeg. Bak de crumble 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven (tot je een goudbruin krokant korstje hebt). Laat een half uurtje afkoelen voordat je de crumble (dus lauwwarm) serveert. Maar koud is ook lekker. Heerlijk met een bolletje vanille ijs of wat halfgeklopte slagroom (eventueel met een klein scheutjes gembersiroop erdoor).

Lekker, en makkelijk. En dan toch een dessert van eigen tuin. Zelf heb ik in plaats van 1 grote ovenschaal 6 ramequins (kleine 1-persoons ovenvormpjes) gebruikt, ook leuk en lekker (en dezelfde hoeveelheid). Ik hield alleen wat deeg over dat er niet meer in paste, en ik heb de kleine crumbles 15 minuten op 200 graden gebakken en 15 minuten op 175 graden, omdat de korst toen al aardig goudbruin kleurde. In het officiële recept wordt 3 eetlepels suiker op 1 kilo schoongewogen rabarber gebruikt, maar hier was de rabarber toen nog behoorlijk zuur – ik heb er ruim een eetlepel suiker bij gedaan, maar proef gewoon even en pas de hoeveelheid suiker aan aan de smaak van je rabarber en je eigen smaak.