Rabarbertaart met pistache (bakken)

 

Herkomst recept: de leuke website van Rutger, met allerlei soorten baksels, van hartig tot zoet, en van koekjes tot prachtige taarten: Rutger bakt

Voor een taartvorm van 25 tot 28 centimeter

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram amandelmee
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 100 gram fijngehakte pistachenoten
  • 80 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 30 gram bloem
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • de fijne rasp van een halve citroen
  • 6-8 stengels rabarber, gewassen, in vierkante/rechthoekige stukjes
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • 50 gram abrikozenjam
  • eventueel een handje geroosterde pistachenootjes, grof gehakt, ter garnering (heb ik zelf niet gebruikt)

 

Recept:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed niet te lang, zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur maar liever nog langer rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een lage taart- of quichevorm met losse bodem vorm (doorsnede 25-28 centimeter) in met boter. Meng voor de vulling de fijngehakte pistachenootjes, bloem, boter, suiker, eieren, zout en citroenrasp in een kom tot een smeuïge en egale  massa.

Kneed het deeg na het koelen/rusten nog kort door en rol het vervolgens op een bebloemd aanrecht uit tot een dikte van 3 tot 4  millimeter en bekleed hiermee de bakvorm (dit lukte hier maar ten dele omdat het deeg nog wat zacht was, met wat boetseren kon ik in ieder geval een 28-centimeter vorm prima bekleden).

Meng de 3 eetlepels suiker en 2 eetlepels maïzena en hussel hier de rabarberstukjes door. Verdeel de pistachevulling over de bodem en strijk dit een beetje glad. Beleg de pistachevulling vervolgens met de stukjes rabarber. Gooi het suiker-maïzena-mengsel niet weg; wat je over hebt strooi je nog over de rabarber. Bak de taart in 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar (hier heeft de taart 55 minuten in de oven gestaan).

Haal de taart uit de oven en zet op een rooster. Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje tot ze vloeibaar is. Bestrijk de rabarbertaart met de vloeibare jam. Strooi er tot slot wat gehakte en geroosterde pistachenootjes overheen (heb ik niet gedaan, simpelweg omdat de pistachenootjes op waren).

 

Heerlijke taart; zoet en zuur, romig door de noten en eieren, fris door de rabarber en citroen, en bijna ook in de verte iets hartigs, door de pistachenootjes denk ik. En mooi!! En helemaal niet moeilijk te maken. Ik moest nog wel wat boetseren om het deeg voor de bodem goed in de vorm te krijgen, misschien zou wat langer dan 1 uur in de koelkast rusten ervoor zorgen dat het deeg iets steviger is en wat makkelijker uitrolt, maar het ging uiteindelijk zo toch ook prima en snel. De pistachevulling is in 5 minuten klaar. Het langst ben je bezig met het maken van het motief van de rabarber, maar dat is tegelijkertijd ook erg leuk werk. Voorjaarstaart!!