Rabarbertaart met stroopwafels (bakken)


Rabarbertaart met stroopwafels

Herkomst recept: Algemeen Dagblad, mei 2015, Carin Leenders – de Vries

Ingrediënten (taartvorm van 20 centimeter, 6 personen):

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram koude boter in blokjes
  • 50 gram kristalsuiker
  • een snufje zout
  • 1 ei
  • 500 gram rabarber
  • 80 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 3 eetlepel paneermeel
  • 4 tot 5 stroopwafels

Stukje Rabarbertaart met stroopwafels

Recept:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, boven- en onderwarmte. Vet de zijkanten van een springvorm van 20 centimeter in met boter en beleg de bodem met bakpapier.

Kneed het zelfrijzend bakmeel samen met de boter, zout, suiker en het ei tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in wat huishoudfolie en laat het minimaal een half uur in de koelkast rusten (hier moest het wel een heel uur in de koelkast liggen voor het deeg weer zo stevig was dat het goed uit te rollen was).

Maak vervolgens de vulling: Haal de draderige buitenkant van de rabarber en snijd de rabarberstengels in stukjes van 2 tot 3 centimeter. Meng in een kom de suiker met vanillesuiker en custardpoeder.

Rol het deeg uit op een met bestoven aanrecht en bekleed de springvorm met het deeg, rond voor een opstaande rand van zo’n 4 centimeter. Strooi het paneermeel over de bodem. Meng de rabarberstukjes met het suiker-custardmengsel en strot dat op de bodem in de vorm.

Bak de taart 25 minuten tot die al lichtbruin en wat gaar wordt. Haal de taart dan uit de vorm, verdeel de stropwafels in kleine stukjes over de taart en bak die vervolgens nog eens 20 tot 25 minuten. Haal de taart uit de oven en laat op een rooster afkoelen tot je de taart uit de vorm kan halen. Lekker met wat gezoete en losgeklopte crème fraîche of slagroom.

Lekkere taart (denk qua bodem en structuur een beetje aan ouderwetse appeltaart), lekker fris door veel rabarber en weinig suiker, dus helemaal niet zo zoet, en de stroopwafels geven een lekker extra smaakje. Niet moeilijk te maken. Ik had alleen geen springvorm van 20 centimeter en ik wilde de taart eigenlijk ook voor 9-10 mensen maken. En dus heb ik anderhalf keer alle ingrediënten genomen en een springvorm van 28 centimeter gebruikt. Ging prima, de taart hoefde hier ook niet langer in de oven, de rabarber was goed gaar maar ook niet helemaal kapot gekookt. Hier voor herhaling vatbaar!