Ricottacake met blauwe bessen

Ingredienten

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 eieren
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 175 gram roomboter (plus wat extra om in te vetten)
  • 250 gram ricotta
  • 75 gram kokos
  • de geraspte schil van 2 (bio) citroenen
  • 300 gram blauwe bessen
  • een handvol geschaafde amandelen
  • poedersuiker om te bestrooien

Details

Bron: Caroline Brouwer
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 65 minuten
Totale tijd: 95 minuten
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Midden-Oosten

Vroeger vond ik het leuk om een taart of cake te bakken die veel tijd en aandacht kostte, leuk om verschillende onderdelen te maken zoals een Italiaans schuim, een vulling, etc. Maar ik heb gewoon niet zoveel tijd. Of er niet zoveel tijd meer voor over, zo zou ik het wellicht beter kunnen zeggen. Uiteindelijk ben ik een moestuinder die af en toe wat bakt en geen ‘hobbybakker die wat uit de tuin haalt: liever buiten dan in een keuken dus :-)). En dus zoek ik tegenwoordig naar recepten die makkelijk zijn, niet of nauwelijks kunnen mislukken….. en toch heel lekker zijn. En uiteraard het liefst met oogst uit eigen tuin.

En dit recept voldoet aan al die eisen. Het is heel makkelijk: het voorbereiden, afwegen, raspen, etc. kost nog de meeste tijd, verder is het niets anders dan de keukenmachine aanzetten en er telkens weer wat bij doen. Het kan nauwelijks mislukken: als je het recept goed volgt is het echt een fluitje van een cent. En het is ook heel lekker: de ricotta maakt het fris en smeuïg, de bessen zorgen voor zoet en zuur, de kokos geeft een exotisch tintje, en de amandelen, vanille en citroen geven vervolgens ook nog andere lagen aan de smaak.

Oftewel: een heel makkelijk recept voor een cake die boordevol smaak zit, hier zeker voor herhaling vatbaar!

Ik vond dit recept op de website van Caroline Brouwer (zie link hierboven) waar ik al vaker heerlijke bakrecepten vond, het recept is van Sabrina Ghayour en staat in het kookboek ‘Persiana’.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Vet een springvorm van 24 centimeter in en beleg de bodem en de zijkanten met bakpapier. Verwarm de boter in een steelpannetje op laag vuur tot de boter is gesmolten. Meng de blauwe bessen met 2 koffielepels bloem (dat helpt enigszins te voorkomen dat de bessen later in het beslag naar beneden zakken). Was de citroenen en rasp er met een fijne rasp de schil af (het sap wordt niet gebruikt). Weeg alle andere ingrediënten af.

Stap 2: Kloppen

Klop (met een mixer, keukenmachine of garde) de eieren, suiker, citroenrasp en het vanille-extract in een schaal enkele minuten tot het lichtgeel en luchtig is. Voeg de ricotta toe en klop dit nog een minuut tot een glad mengsel. Voeg dan de bloem met bakpoeder toe, en de gesmolten boter en meng dit goed. Voeg dan de kokos en de bessen toe en vouw dit gelijkmatig door het deeg. Verdeel het beslag over het bakpapier in de vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de geschaafde amandelen.

Stap 3: Bakken

Zet de cake in het midden van de oven en bak iets meer dan 1 uur tot de cake gaar en goudbruin is. Ik legde na 45 minuten een stukje aluminiumfolie over cake in de oven omdat het amandelschaafsel toen bruin genoeg was en ik niet wilde dat het nog donkerder zou kleuren (want dan wordt het bitter). De cake was hier na 1 uur en 5 minuten klaar maar het kan dus enkele minuten korter of langer duren: controleer aan het einde van de tijd regelmatig even met een satéprikker of de cake gaar. Haal de cake uit de oven en laat die op een rooster afkoelen. Haal na 10 minuten de ring weg en laat verder helemaal afkoelen. Bestrooi tot slot met poedersuiker en snijd in puten.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief