Rode kool met abrikozen en pistachenoten (bij)

4 tot 5 personen, bijgerecht

Herkomst recept: dagblad Trouw, Rianne Buis

Ingrediënten:

  • 1 klein rood kooltje, schoon, in reepjes gesneden
  • een scheutje olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, heel fijn gesneden
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • flinke mespunt chilipeperpoeder
  • zout en peper naar smaak
  • 8 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
  • 2 eetlepel granaatappelsiroop (of eventueel appelstroop)
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 2 theelepels suiker
  • 50 gram gepelde pistachenoten, grof gehakt
  • 1 eetlepel boter

Recept:

Verhit de olijfolie en fruit daarin de gesnipperde ui ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden knoflook toe en fruit dit nog een minuutje mee. Voeg dan kaneel, komijn, piment en pepervlokken toe en verwarm dit al roerende nog 2 minuten. Voeg dan de reepjes rode kool toe en bak dit  nog 2 minuten.

Voeg nu suiker, granaatappelsiroop (eventueel te vervangen door appelstroop), azijn en de stukjes abrikoos toe, giet er 150cc water bij. Roer alles goed om en leg, zodra de rode kool kookt, het deksel op de pan. Zet de pan op laag vuur, en laat in ongeveer 1 uur gaar worden. Roer af en toe en voeg indien nodig nog een scheutje water toe. Zorg dat aan het einde van de kooktijd het meeste vocht is verdampt. Bak de gehakte pistachenoten 1 tot 2 minuten in de eetlepel boter in.

Serveer de rode kool in een schaal, bestrooi met de pistachenoten. Serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree en een balletje gehakt (al dan niet met ook wat kruiden als komijn, koriander, peterselie, kaneel op smaak gebracht).

Zelf nog niet geprobeerd maar dat ga ik zeker wel doen, klinkt lekker en net weer eens anders dan met appeltjes.