Salade met witlof, venkel en gorgonzola

Ingredienten

  • 2 venkelknollen
  • 2 stronken witlof
  • 100 gram walnoten
  • 175 gram gorgonzola
  • 2 klein appels (of 1 grote)
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • Zout en peper naar smaak
  • eventueel peterselie

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Een topleven
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bijgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Wij vinden dit altijd een heerlijke salade. En het leuke ervan is dat je er ook mee kunt variëren (met wat je in huis hebt). Ik had bijvoorbeeld geen balsamicoazijn in huis en gebruikte mijn zelfgemaakte dragonazijn (waardoor het anijsachtige in de smaak wordt versterkt), maar witte wijnazijn is natuurlijk ook een prima optie. Ik had ook geen walnoten in huis maar heb wat amandelen geroosterd (en anders zijn bijvoorbeeld pecannoten ook lekker). en tenslotte gebruikte ik in plaats van gorgonzola een andere blauwaderkaas (Fourme d’Ambert). Lekker als bijgerecht maar wij vinden dit bijvoorbeeld ook een lekkere lunchsalade (met wat knapperig brood erbij). Makkelijk en lekker!

Instructies

Stap 1: Voor de noten

Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Laat afkoelen en laat minimaal 30 minuten afkoelen en knapperig worden. Zelf verwarm ik de oven graag voor op 160 graden, meng de noten met een koffielepel olie en rooster de noten 8 minuten in het midden van de oven (tussendoor een keer omscheppen).

Stap 2: Voor de dressing

Klop het citroensap met de balsamicoazijn, honing en peper en zout tot dat laatste is opgelost. Voeg dan de olijfolie in een dun straaltje toe en klop tot een licht gebonden dressing. Zet apart.

Stap 3: Voor de salade

Was en droog de venkelknol, verwijder de harde kern, snijd in dunne reepjes en doe in de kom. Doe hetzelfde met de witlof en voeg die reepjes toe aan de venkelreepjes. Schil de appels en snijd in reepjes of blokjes en voeg toe aan de witlof/venkel. Hak de walnoten in stukjes en voeg toe. Snijd de gorgonzola in stukjes en voeg toe. Meng de dressing door de salade. Bestrooi de salade tenslotte met de stukjes walnoot en eventueel wat fijngesneden peterselie.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief