Salade van gegrilde courgettes

Ingredienten

  • 50 gram hazelnoten
  • kleine courgettes (in totaal 750 gram)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel balsamicoazijn (ik gebruikte iets meer)
  • 30 gram basilicumbladeren
  • 80 gram Parmezaanse kaas
  • 2 theelepels hazelnootolie
  • zout en zwarte peper

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Yotam Ottolenghi (boek Plenty)
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Salade
Soort keuken: Mengelmoes

Dit is een heerlijke salade voor een zomeravond, makkelijk te maken en boordevol smaak. Omdat de salade zo simpel is, is het wel belangrijk dat de producten die je gebruikt van heel goede kwaliteit zijn; pluk verse, jonge, kleine courgettes, koop echte Parmezaanse kaas, gebruik een fruitige olijfolie en neem heerlijke balsamicoazijn. Over dat laatste: in het recept wordt slechts 1 theelepel gebruikt. Maar wij houden zo van zuur! Ik heb me netjes aan het recept gehouden maar toen we de salade aten heb ik alsnog een klein beetje extra balsamicoazijn over de salade gesprenkeld, wij vonden dat heel erg lekker maar dat is dus persoonlijk. Een recept dat wij zeker vaker gaan maken!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden en grillen

Verhit de oven voor op 150 graden. Strooi de noten op een bakplaat en rooster ze ongeveer 12 tot 14 minuten tot ze knapperig en lichtbruin zijn. Laat afkoelen en hak ze vervolgens grof. Snijd de uiteinden van de courgettes en snijd de courgettes in 0,75 tot 1 centimeter dikke plakken. Doe ze in een schaal en schud ze om met 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper naar smaak. Zet een grillpan op hoog vuur en laat heet worden. Leg de plakken courgettes in de grillpan en rooster ze circa 2 minuten aan elke kant tot ze zacht en glazig worden en er gebrande streepjes op staan. Doe de gegrilde plakken courgettes weer in de schaal, giet de balsamicoazijn erover (zie toelichting) en hussel even. Laat afkoelen tot lauwwarm.

Stap 2: Samenstellen en serveren

Voeg, als de courgettes zijn afgekoeld, de andere 2 eetlepels olijfolie toe, proef even en maak zo nodig nog op smaak met zout en peper. Schik de plakken courgettes op een schaal, afgewisseld met in stukjes gescheurde basilicum en de grof gehakte hazelnoten. Rasp of schaaf de Parmezaanse erover en besprenkel tot slot met de 2 theelepels hazelnootolie. Serveer lauwwarm.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief