Salade van krieltjes met doperwtjes en sugar snaps

Ingredienten

  • 500 gram verse krieltjes
  • 200 gram doperwtjes (schoon gewogen)
  • 200 gram sugar snaps (of peultjes)
  • 4 lenteuitjes
  • 4 eieren
  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie (= ongeveer 75 milliliter)
  • 1 (bio) citroen
  • 2 koffielepels grove mosterd
  • 2 takjes dragon
  • zout en peper

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Diana Stek
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Wat is die eerste echte oogst in juni toch heerlijk. Als je dar nog geen zin van koken in krijgt weet ik het niet meer. Ik wil dan ook niet te ingewikkeld doen, juist niet. Want we zijn ook wel moe van een dag werken in de tuin. Maar vooral; met de eerste verse doperwtjes en sugar snaps wil ik niet teveel doen want die zijn al heerlijk van zichzelf. Speciaal voor de gelegenheid hadden we 2 dagen eerder al een aardappelplant gerooid (handig om gelijk eens te kijken of ze goed groeien, hoe lang de rest van de oogst nog nodig heeft). En dus googelde ik op een recept voor een salade met krieltjes en doperwtjes. En vond flink wat recepten maar soms met kip erin (en ik wilde eigenlijk liever een vegetarische salade), soms met sojaboontjes en die heb ik in juni zeker nog niet. En dus bedacht ik zelf maar iets, maar wel met inspiratie van andere kookwebsites voor bijvoorbeeld de dressing, etc.

Wij vonden dit een heerlijk recept, hebben het op een mooie dag in juni buiten gegeten, voor herhaling vatbaar! Het is trouwens ook erg lekker om de dragon te vervangen door andere kruiden zoals bijvoorbeeld wat peterselie of een klein beetje munt/

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Boen de aardappelen schoon en snijd grotere exemplaren in kleinere stukjes. Kook ze in water met zout in ongeveer 10 minuten net gaar (afhankelijk van het ras en de grootte van de stukjes). Giet af en laat afkoelen. Breng een pannetje met wat water aan de kook, doe de gedopte erwtjes in het water, breng opnieuw aan de kook en kook 4 minuutjes. Snijd ondertussen de sugar snaps of peultjes doormidden of in drieën en doe die de laatste minuut bij de erwtjes. Giet af en zet apart. Maak de lenteuitjes schoon en snijd in dunne ringetjes. Kook de eieren naar wens (wij houden van niet te hard gekookte eieren en koken ze 4 tot 5 minuutjes, maar het is maar wat je wilt) en laat na het koken schrikken en afkoelen.

Stap 2: Dressing

Boen de citroen schoon onder de warme kraan. Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen (alleen het geel want het wit is bitter). Pers de citroen uit. Doe citroenrasp en citroensap in een kom en voeg de mosterd en peper en zout naar smaak toe. Klop met een garde en voeg dan druppelsgewijs en later in een dun straaltje de olijfolie toe, klop tot het een homogene dressing is. Proef en maak eventueel nog wat meer op smaak. Snijd de dragon fijn en meng door de dressing

Stap 3: Serveren

Pel de eieren en snijd in kwarten. Meng de aardappelen met de lenteui-ringetjes, de doperwtjes en sugar snaps of peultjes. Meng de dressing erdoor en laat even staan alvorens nog een keer goed te mengen, zodat alle stukjes aardappel en groenten gemengd zijn met de dressing. Doe de salade in een schaal en leg de stukjes ei erop. Serveer niet te koud (kamertemperatuur), lekker met een stukje knapperig stokbrood.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief