Semifreddo met blauwe bessen

Details

Categorie: Dessert

herkomst recept: zelf verzonnen

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 4 eidooiers
  • 2,5 deciliter slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 2,5 deciliter Griekse Yoghurt
  • ongeveer 175 gram witte basterdsuiker
  • 175 gram Cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes)
  • 250 gram Blauwe bessen (mag uit de vriezer zijn)
  • 150 gram aalbessensap (bijvoorbeeld uit de vriezer)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels Grand Marnier of Cointreau (optioneel)

Recept:

Doe de eidooiers met 125 gram basterdsuiker in een pan en klop dat met de mixer 2 minuten op de hoge stand (het eigeel wordt dan licht-crèmegeel). Voeg de  slagroom toe en zet het vuur op een laag pitje aan. Klop met de garde tot het eimengsel warm wordt. Pas op, het mag niet koken! Maar als het warm genoeg is/wordt voel en zie je dat het gaat binden. Als het mengsel zo dik is als vanillevla zet je het vuur uit, zet de pan in een badje koud water en roer nog een minuutje door. Zet het dan koel weg.

Doe de koekjes in een plastic zak en sla er dan met een pollepel op tot de koekjes grof zijn verkruimeld. Laat de Blauwe bessen ontdooien en roer er 25 gram basterdsuiker door. Pureer de bessen met de staafmixer. Pak een cakebakblik met een inhoud van 1 of 1,25 liter en bekleed de binnenkant met vershoudfolie.

Meng het afgekoelde eidooier-roommengsel met de mascarpone en yoghurt. Roer er 125 gram van de verkruimelde Cantuccinikoekjes door. Voeg de gepureerde blauwe bessen toe en schep dit maximaal 2 of 3 keer om (zodat je een gemarmerd effect krijgt). Giet het mengsel in het bakblik. Vouw de vershoudfolie erover en zet minimaal 12 uur in de vriezer (maar kun je dus ook al een paar dagen van tevoren maken).

Op de dag van serveren: verwarm het aalbessensap in een steelpannetje en voeg 25 gram basterdsuiker toe. Verwarm tot de suiker is opgelost en haal dan van het vuur. Voeg het citroensap toe en proef dan eerst even, voeg indien nodig nog wat suiker toe. En als er geen bezwaar is tegen alcohol wordt de saus wel extra lekker van 2 eetlepels Cointreau of Grand Marnier. Zet de saus tot gebruik in de koelkast.

Haal anderhalf uur voor gebruik het ijs uit de vriezer (zodat het nog half bevroren is als je het serveert maar het niet meer zo hard is), verwijder vershoudfolie, en stort het op een mooie schaal. Snijd in plakken, en schep de aalbessensaus om het ijs heen. En bestrooi het ijs met de 50 gram verkruimelde Cantuccinikoekjes die je nog over hebt.

Erg feestelijk toetje, eigenlijk best gemakkelijk te maken. En ik gebruikte er de blauwe bessen en het aalbessensap uit de vriezer voor. Maar je kunt het natuurlijk ook maken met ander lekker fruit dat je in de zomer hebt geoogst, bijvoorbeeld gepureerde aardbeien door het ijs, en dan zwarte bessensaus eromheen. Of gepureerde frambozen door het ijs en bramensaus er omheen. Wat je zelf lekker vindt en in huis hebt….

 


Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief