Sereh-ijs

Ingredienten

  • 2 serehstengels (citroengras)
  • 500 gram water
  • 170 gram suiker
  • 30 gram druivensuiker
  • 10 gram witte wijnazijn (of citroensap, zie recept)
  • 30 gram eiwit

Details

Bron: Kees Raat
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Dessert
Soort keuken: Mengelmoes

Ik vond dit recept in het boek IJstijd van Kees Raat. Er staan heel veel leuke en lekkere recepten in, dit is één van onze favorieten. Het heeft een frisse citroensmaak zonder echt zurig te zijn. Ik heb ook wel eens bij het maken van het serehwater nog 2 blaadjes citroenblad (djeruk purut) toegevoegd, en de azijn vervangen door eenzelfde hoeveelheid limoensap, vond ik zelf ook erg lekker, maar ik hou dan ook wel erg van citroen en limoen, en het wat meer friszurige van de citroen en limoen vind ik persoonlijk lekkerder dan het zachtzurige van wijnazijn.

Heerlijk op een warme dag, of na een hoofdgerecht waarin flink wat pepers en/of kruiden zijn gebruikt!!

Erg lekker! Het heeft een frisse citroensmaak zonder echt zurig te zijn. Ik heb ook wel eens bij het maken van het serehwater nog 2 blaadjes citroenblad (djeruk purut) toegevoegd, en de azijn vervangen door eenzelfde hoeveelheid limoensap, vond ik zelf ook erg lekker, maar ik hou dan ook wel erg van citroen en limoen, en het wat meer friszurige van de limoen vind ik persoonlijk lekkerder dan het zachtzurige van wijnazijn.

Heerlijk op een warme dag, of na een hoofdgerecht waarin flink wat pepers en/of kruiden zijn gebruikt!!

Instructies

Stap 1: Voor het serehwater

Snijd de serehstengels in kleine stukjes en doe die samen met het water in een steelpan. Zet de pan op het vuur en breng het water/sereh naar een temperatuur van ongeveer 70 graden, het mag dus niet koken. Laat vervolgens afkoelen en voeg dan suiker, druivensuiker en witte wijnazijn (of citroen/-limoensap) toe. Meng het goed.

Stap 2: Voor het ijs

Klop ondertussen het eiwit tot zachte pieken. Zeef het afgekoelde serehmengsel zodat je een heel licht groenig water hebt zonder stukjes. En meng dat vervolgens met mixer of staafmixer door het eiwit. Laat dit ijsmengsel in de koelkast door en door koud worden. Draai en vervolgens in een ijsmachine ijs van. Als je geen ijsmachine hebt kun je het mengsel in een ondiepe schaal doen en dat in de vriezer zetten. Haal elk half uur de schaal uit de vriezer om het mengsel goed door te roeren/kloppen, herhaal dit tot het ijs goed en bevroren is.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief