Simpele rabarbercrumble

Ingredienten

  • 500 gram rabarber (schoon gewogen)
  • 100 gram rietsuiker
  • 3 eetlepels vocht zoals port of sinaasappelsap (zie toelichting)
  • 140 gram zelfrijzend bakmeel
  • 85 gram koude boter
  • 50 gram rietsuiker
  • 50 gram grof gehakte walnoten

Details

(4 beoordelingen)

Bron: BBC GoodFood
Voorbereiding: 25 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Mengelmoes

Dit is een heel simpel maar lekker recept. Je kunt zelf de hoeveelheid suiker in de rabarber aanpassen naar je eigen smaak en de kwaliteit van de rabarber. En je kunt nog meer variëren, de 3 eetlepels port in het officiële recept kun je vervangen door bijvoorbeeld sinaasappelsap, appelsap of witte wijn (of desnoods water). Je kunt de gehakte walnoten weglaten of vervangen door bijvoorbeeld gehakte hazelnoten, amandelen of pecannoten. Je kunt zelfs nog een smaakje toevoegen, zoals een theelepel vanille-essence of kaneelpoeder. Ik vind dit een heel handig basisrecept dat niet kan mislukken en waar ik zelf volop mee kan variëren (zelfs door bijvoorbeeld de rabarber helemaal of de helft ervan te vervangen door appel).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak de rabarber schoon en snijd in stukjes van ongeveer 5 tot 8 centimeter. Doe de rabarberstukjes in een pan, samen met 100 gram rietsuiker en 3 eetlepels vocht (in het officiële recept wordt port voorgesteld maar dat had ik niet en ik had nog wel een sinaasappel liggen. Ik daar het sap van gebruikt (en trouwens ook een klein beetje fijne rasp want we vinden de combinatie van rabarber met sinaasappel altijd erg lekker). Breng het rabarbermengsel aan de kook en laat 5 tot 10 minuten al roerend koken, tot de rabarber iets zacht wordt. Zet het vuur uit en laat wat afkoelen. Doe de rabarber in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2: Het deeg

Doe de bloem in een kom en voeg de 50 gram rietsuiker toe. Snijd de koude boter in vlokken of blokjes en voeg toe. Meng (wrijf is een beter woord) met je vingers de boter door de suiker en bakmeel tot je uiteindelijk een kruimelig deeg hebt (als je erin knijpt blijft het bij elkaar, als het het laat vallen valt het weer uit elkaar). Hak de walnoten en meng door de kruimels. Verdeel het noten-kruimeldeeg over de rabarber. 
Bak de crumble in ongeveer 30 minuten gaar en knapperig en goudbruin.

Stap 3: Serveren

Je kunt de rabarbercrumble warm eten, met bijvoorbeeld een bolletje roomijs. Maar de dag erop is ze op kamertemperatuur of uit de koelkast ook erg lekker.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief