Snijbietpakketjes (hoofd)

Herkomst recept: ?

4 personen

Ingrediënten:

  • 350 gram snijbiet (of eventueel spinazie)
  • 25 gram boter
  • 1 sjalotje, gepeld en in ringetjes
  • 4 tomaten, ontveld en in reepjes (zaad weggooien)
  • 4 plakken rauwe ham, iets dikker sneden
  • 3 deciliter crème fraiche
  • 150 gram geraspte gruyère kaas (of een andere pittige kaassoort)
  • 300 gram plakjes baderdeeg
  • 75 gram gesmolten boter
  • 4 theelepels dijon mosterd

Recept:

Was en snijd de snijbiet en verwijder de dikke nerven. Verhit de boter en doe de sjalot er bij. Na 2 minuten bakken de snijbiet erbij en smoor het met de deksel op de pan tot ze zacht is. Uit laten lekken en af laten koelen. Bak het ontbijtspek in een droge koekepan bruin en knapperig. Op keukenpapier uit laten lekken en daarna in wat kleinere stukjes breken. Roer de crème fraîche door de snijbiet en breng op smaak met zout en peper. Oven voorverwarmen op 220 graden.

Leg de velletjes bladerdeeg op een met wat bloem bestoven oppervlak op elkaar. Rol ze met een deegroller uit tot je ze in 4 grote vierkante deegplakjes kunt snijden. Bestrijk elk deegplakje met een theelepel mosterd. Daarop een lepel snijbiet leggen en dan wat knapperige stukjes spek. Wat reepjes tomaat er bovenop en wat geraspte kaas. kwast de zijkanten van de deeglapjes in met wat gesmolten boter en vouw ze nu als een envelop dicht. Bestrijk ze met nog wat gesmolten boter en bak ze in de oven in 25 tot 30 minuten goudbruin. Serveer er een frisse salade bij.