Spinazietaart (hoofd)

Voor 6 personen

Herkomst recept: Boodschappen (magazine Plus)

Ingrediënten:

  • 1 kilogram spinazie
  • 1 pakje diepvriesdeeg voor hartige taart
  • 3 middelgrote aardappelen
  • 150 gram magere spekreepjes
  • 2 eetlepels slagroom
  • 100 gram gruyèrekaas
  • 1 ei
  • 1 klontje boter
  • zout en peper

Recept:

Laat het deeg ontdooien. Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in ongeveer 25 minuten gaar. Was de spinazie en droog haar zo goed mogelijk in een slacentrifuge (of bij gebrek daaraan in een theedoek). Kook dan wat water met wat zout en kook de spinazie daar 5 minuten in (als je natte spinazie in het kokende water doet gaat ze eerst van de kook af en dat gaat ten koste van de kwaliteit). Laat daarna de spinazie goed uitlekken en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit. Bak ondertussen de spekreepjes in een klontje boter gaar en knapperig. Maak van de gare aardappelen, 2 eetlepels room en het ei een dikke puree, roer daar de spinazie door en de spekreepjes, samen met een eetlepel spekvet dat bij het bakken vrij is gekomen. Maak op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot een ronde lap die in een taartvorm van 22 centimeter past. Leg het deeg in de vorm en vul die gelijkmatig met het spinaziemengsel. Rasp de gruyere en strooi die over de taart. Bak de taart in de oven in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Serveer met een frisse salade.