Terrine van Sushi

Details

(1 beoordelingen)

Categorie: Voorgerecht
Soort keuken: Nederlands

Herkomst recept: een beetje van mezelf en een beetje van Delicious

Voor een terrine voor ongeveer 8 personen (als bijvoorbeeld voorgerecht, buffetgerecht, hapje).

Ingrediënten:

Voor de sushirijst:

 • 300 gram sushirijst (te koop bij Toko)
 • 5 dessertlepels rijstazijn (te koop bij Toko)
 • 3 dessertlepels suiker
 • 1 dessertlepel zout

Voor de vulling:

 • een halve tot 3/4e komkommer (moet in de lengte in de terrine passen)
 • 100 gram gerookte zalm
 • 1 centimeter geraspte verse gember
 • sap van 1/4e citroen
 • 1 avocado
 • 3 tot 4 norivellen (te koop bij Toko)
 • 2 el wit, zwart of gemengd sesamzaad
 • voor erbij: sojasaus, wasabi

Recept:

Was de rijst in een zeef zeer grondig, meerdere keren, een paar minuten lang, tot je alleen nog helder water uit de zeef ziet sijpelen. Laat dit een kwartiertje in de zeef uitlekken terwijl je het azijnmengsel maakt. Verwarm daarvoor de azijn met het zout en de suiker op zacht vuur, tot het is opgelost en laat dan weer afkoelen.

Doe nu de rijst met 1,5 keer zoveel water als dat je rijst had in een pan (en dat luistert nauw want anders wordt de rijst te nat of kookt droog en brandt aan; ik had 2 volle melkbekers rijst en heb dus 3 volle melkbekers water gebruikt). Breng het water met de rijst aan de kook , roer af en toe en laat het met deksel op de pan 5 minuten koken. Haal dan deksel weg en roer regelmatig en voorzichtig en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Ondertussen is de rijst al vrij zacht en kleverig en het water is bijna volledig verdampt. Zet het vuur uit en doe deksel weer op de pan en laat zo nog 10 minuten nagaren. Voeg dan druppelsgewijs het azijn-suiker-zout-mengsel an de nog warme rijst toe terwijl je met een spatel voorzichtig maar goed mengt. Laat dit afkoelen.

Schil de komkommer en snijd die in de lengte op de lengte van de terrine, verwijder met een theelepel de zaadjes en snijd de helften in lange smalle repen. Besprenkel royaal met zout en laat een half uurtje intrekken. Daarna goed spoelen en droogdeppen.

Snijd de avocado in de lengte doormidden, verwijder de pit en snijd de helften in lange plakjes/schijfjes. Besprenkel met citroensap.

Rasp met een fijne rasp de verse gember en meng dit met de plakjes gerookte zalm.

Vul nu de terrine (en lees onderaan bij de opmerkingen even welke vorm ik als terrinevorm gebruikte):

Vouw een norivel zo dat het in 1 stuk op de bodem en de zijkanten van de terrine past. Knip van een 2e vel eventueel een reep voor als je tekort komt en/of om de kopse kanten mee te bedekken. Uiteindelijk wil je zo min mogelijk naden (want die kunnen open zetten wanneer je de terrine stort) maar norivel wordt na het vullen zacht en hier ging het eigenlijk heel gemakkelijk, zowel vullen als storten als snijden).

Leg op het norivel in de terrinevorm een dun laagje rijst. Maak daarvoor je handen nat, want anders plakt de rijst heel erg aan je handen, met natte handen werkt het veel prettiger.

Leg op het laagje rijst een laagje van de avocadoreepjes en bestrooi met wat sesamzaad. Daarop verdeel je weer een laagje sushirijst en druk dit goed aan. Leg daarop de plakjes gerookte zalm met geraspte verse zalm. Daarop gaat weer een dun laagje rijst en druk dat weer goed aan. De komkommerreepjes in zout spoel je nu heel goed af, tot al het zout weg is, en dep de reepjes dan droog met keukenpapier. Leg de komkommerreepjes naast elkaar op de sushirijst en ook daar gaat dan nu nog 1 laagje sushirijst. Dek dan goed af met een op maat geknipte reep norivel (en knip ruim zodat je het norivel aan alle kanten een klein beetje tussen de vorm en de vulling kunt duwen.

Dek de terrine af met een laag plastic huishoudfolie en zet de terrine in de koelkast, leg er gelijk iets ‘zwaars’ op (zoals een vol pak melk). Zet de terrine minimaal 2 uur in de koelkast, maar mag bijvoorbeeld ook een hele nacht.

Verwijder voor het serveren het plastic folie en stort de terrine voorzichtig op een mooie schaal. Decoreer de terrine eventueel met bijvoorbeeld ringetjes lenteui of zalmeitjes. En snijd aan tafel met een zeer scherp mes de terrine in plakjes. Serveer met (Kikkoman)sojasaus en wasabi.

Erg lekker, en prachtig mooi, als voor een kerstdiner (en dan makkelijk de avond van tevoren te maken). En omdat alles wat plakkerig is (zoals dat ook hoort bij sushirijst) is het vullen misschien een wat kliederwerkje maar het storten van de terrine ging hier heel goed, en het in plakjes snijden ook, alles bleef goed aan elkaar ‘hangen’.

Nog even over de vorm; een echte terrinevorm is heel duur, ik kocht voor deze kleine terrine bij de Blokker een curverbakje voor in een keukenlade, kost nog geen 3 euro (google even op Curver ladebakje). Kun je natuurlijk niet gebruiken als echte terrinevorm want het is plastic en kan dus niet in de oven, maar voor deze koud in elkaar te zetten terrine (en ik verzin en zoek er nog wel eens een paar nu ik de smaak te pakken heb) werkt het prima.

Oh ja, en echt lekker (mits je van sushi houdt)!! Ik hield nog gekookte sushirijst over en die heb ik met vochtige handen verdeeld en er balletjes van gerold en die door de 2 kleuren sesamzaadjes gerold, vrolijke balletjes die met wat sojasaus en wasabi ook nog gewoon erg lekker waren. 

Instructies

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief