The mothership tomatosalad

Ingredienten

  • 1 kilo gemengde rijpe tomaten (het liefst in verschillende vormen en kleuren)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • een handje verse oreganoblaadjes
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 5 eetlepels extra virgine olijfolie
  • 1 teen knoflook (gepeld en fijngehakt)
  • 1 verse rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt

Details

Bron: Jamie Oliver
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bijgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Toen ik vorig jaar eens een foto van de tomatenoogst op facebook plaatste kreeg ik de tip om eens ´The Mothership Tomato Salad’ te maken: de moeder van alle tomatensalades volgens Jamie Oliver. Ik kon het recept niet op zijn website vinden maar als je googelt op de naam vind je flink wat websites van mensen die dit ook een heerlijke salade vinden.

Wij ook!! En ook nog eens heel makkelijk te maken, en met ingrediënten die je vaak wel in huis en moestuin hebt. Je moet alleen even wat tijd rekenen, voor het intrekken van het zout en het loslaten van het vocht.

En over dat zout: Jamie Oliver noemt dat zelf ook in het recept: het lijkt alsof je heel veel zout gebruikt maar dat valt uiteindelijk erg mee omdat het overgrote deel van het zout samen met het sap uit de tomaten wegvloeit. En doordat het zout sap uit de tomaten onttrekt krijgen de tomaten, samen met de andere ingrediënten in de salade een heerlijke geconcentreerde smaak.

Het is een salade die wij hier in de zomer graag maken, op de foto (sorry, het zijn geen mooie foto’s geworden, en ik maakte die voor de duidelijkheid nog wel voor ik de dressing erover sprenkelde) zie je het samen met een zomerse pastasalade met verse pesto, maar we eten het ook bij het avondeten of als lunch met wat geroosterd brood.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was de tomaten en snijd ze, afhankelijk van vorm en grootte, doormidden of in kwarten of in ongelijke stukken zodat je een vrolijke mix van kleuren en vormen overhoudt. Doe de tomatenstukken in een schaal en bestrooi met een flinke snuf zeezout (ik gebruik een ruime theelepel zout). Hussel de tomaten een paar keer en laat 5 minuten staan. Hussel de tomaten dan nog een keer en stort ze daarna in een vergiet die je boven de kom hangt. Je ziet gelijk dat er al flink wat vocht uit de tomaten druppelt. Laat dit 30 minuten staan. Het zoute vocht dat uit de tomaten is gedruppeld mag je weggooien. Dep de tomatenstukken met wat keukenpapier droog (en daarmee verdwijnt nog meer van het zout dat je gebruikte).

Stap 2: Dressing

Snij de oregano fijn en meng met de fijngehakte knoflook en chilipeper in een kom. Voeg de balsamicoazijn toe. Klop dit vervolgens met een garde terwijl je heel langzaam de olijfolie in een straaltje erbij giet tot je een lobbige dressing hebt. Maak op smaak met versgemalen peper. Als ik weinig tijd heb hak ik de ingrediënten zonder de olie ook wel eens eerst in een hakmolentje fijn en voeg daarna in delen de olijfolie toe terwijl ik de pulse-knop indruk, gaat prima en heel snel).

Stap 3: Serveren

Doe de uitgelekte en wat drooggedepte tomatenstukken in een schaal. Giet de dressing over het mengsel en meng goed. Je kunt de salade direct serveren maar ook nog een poosje laat staan zodat de smaak van de dressing goed in de tomaten kan trekken.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief