Tiramisu pavlova (bakken)

Er wordt in dit recept geen vruchtje gebruikt, zelfs geen blaadje van een kruid, maar wel zo lekker dat ik het hier toch wil melden.

Herkomst recept: website Hap en Tap (waar trouwens erg veel heerlijke recepten te vinden zijn!)

Voor een taart voor 8 tot 10 personen

Ingrediënten voor de pavlova:

  • 200 gram eiwit (ongeveer 6 tot 7 eiwitten van maat L)
  • 300 gram suiker
  • 2 sticks espressopoeder
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel maïzena, gezeefd

Ingrediënten voor de vulling:

  • 500 cc slagroom
  • 300 gram mascarpone
  • 3 eetlepels suiker
  • scheutje Amaretto of Frangelico, of als je geen alcohol wilt gebruiken bijvoorbeeld een theelepel amandelsmaakstof, of anders weglaten
  • 50 gram pure chocolade
  • een theelepel tot koffielepel gezeefde cacao

Recept:

Verwarm de oven voor op 120 graden hetelucht (en dat hetelucht is wel essentieel want je gaat niet bakken maar drogen). Meng het espressopoeder met de suiker. Klop de eiwitten in een schone en vetvrije kom met mixer of in de keukenmachine tot zachte pieken. Zodra er pieken ontstaan voeg je eetlepel voor eetlepel de suiker/espressopoeder toe, na elke eetlepel suiker laat je de mixer of keukenmachine weer 30 seconden mixen. Klop net zolang tot er een dikke, stevige en glanzende massa ontstaat. Voeg dan de witte wijnazijn en de gezeefde maïzena toe en spatel dit er voorzichtig door.

Verdeel 2 vellen bakpapier over 2 bakplaten. Teken op ieder vel een cirkel van ca. 23 cm. (gebruik bijvoorbeeld een bord om een mooie cirkel in de juiste maat te maken). Maar je kunt ook iets anders maken, een vierkant of een rechthoek, een moederdaghart of een kerstboom, leef je creatief uit, als beide vormen maar zo gelijk zijn dat ze op elkaar passen.

Verdeel de massa over de 2 cirkels met de bolle kant van een lepel, dit hoeft niet helemaal glad te zijn, juist leuk als het er wat rustiek uitziet. Zet de pavlova in de oven en ‘droog/bak’ bak ze in ongeveer 100 minuten af op 120 graden. Voel dan heel voorzichtig of de pavlova’s goed gedroogd zijn, verleng eventueel de tijd nog met een kwartier. Ik kreeg van Mark de melding dat de pavlova’s bij hem nog wat langer in de oven hadden moeten staan. Bedenk dat je niet bakt maar droogt, het kan niet aanbranden, dus het verlengen van de tijd doet niets anders dan het nog droger en knapperiger maken. Check het goed en pas eventueel de tijd aan. Laat de pavlova’s daarna in de oven met de deur half open afkoelen.

Voor de vulling klop je de mascarpone los in een kom met een flinke scheut Amaretto of andere lekkere notenlikeur. Klop in een andere kom de slagroom stijf met de suiker. Spatel de gekopte slagroom door de mascarpone. Leg de onderste helft van de pavlova op een bord en verdeel de helft van de vulling over het gedroogde eiwitschuim. Leg de andere helft er bovenop en verdeel de rest van de vulling over de bovenste helft. Laat de randen iets vrij.

Bestrooi de pavlova met cacao via een theezeefje. Smelt de  chocolade door het in een steelpannetje te doen en dat in een pannetje met kokend water te hangen (au bain marie), er mag geen water bij de chocolade komen! Als de chocolade goed vloeibaar is kun je met een koffielepel schepjes nemen en die in slordige streepjes boven de pavlova verdelen.

Tiramisu pavlova 2

Echt geweldig lekker!! Ik durf het bijna niet te zeggen maar misschien wel lekkerder dan echte tiramisu (want zelfde smaak maar lekker knapperig door het gedroogde schuim en lichter verteerbaar omdat er geen bloem, boter of koek wordt gebruikt). Niet slank, dat kan niet met 300 gram suiker, een halve liter slagroom en mascarpone met een vetpercentage van 60% (maar dan kun je bedenken wat een calorieënbom echte tiramisu is :-). Ziet er ook geweldig uit, vind ik, is alleen niet of amper in punten te snijden maar dat doet er allemaal niet toe, misschien tot nu toe wel mijn meest favoriete taart zonder fruit!