Tiramisu van aardbeien

Details

Categorie: Dessert

voor 8 tot 10 personen

Herkomst recept: het is een zelf verzonnen recept, voortkomend uit dit recept op de website van de Allerhande. Ontstaan omdat ik nog yoghurt had, en vooral nog heel veel aardbeien in de vriezer.

Ingrediënten:

  • 800 tot 1000 gram aardbeien (mag natuurlijk ook lekker vers maar in mijn geval uit de vriezer)
  • 1 deciliter zoete witte wijn (kun je eventueel ook weg laten)
  • 800 cc magere yoghurt
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 3 eetlepels zelfgemaakt vanillesuiker (of 3 eetlepels suiker en bijvoorbeeld 1 theelepel vanille-essence)
  • 80 gram witte chocolade
  • 1 pak lange vingers
  • 250 gram mascarpone
  • 2,5 deciliter slagroom

Tiramisu van aardbeien opmaak

Recept:

Haal de avond van te voren de aardbeien uit de diepvries en laat ze in een zeef of vergiet ontdooien (zodat een teveel aan vocht er al uit kan lopen. En maak dezelfde avond ook het begin met de hangop; zet een vergiet in een onderschaal en leg daar een schone theedoek uitgespreid in. Schenk de  yoghurt in de schone theedoek die dus in de vergiet ligt die in de opvangbak staat. Vouw de punten naar binnen over de yoghurt heen, anders lekt het in de koelkast. Zet de schaal met vergiet en theedoek en yoghurt de hele nacht in de koelkast.

De andere ochtend: meng de slagroom met de vanillesuiker en klop dit met een mixer stijf. Schraap de hangop van de theedoek en roer los met de mascarpone en het poedersuiker (proef tegelijkertijd even, en gebruik iets minder of juist meer poedersuiker naar smaak). Pureer de ontdooide aardbeien. Als je verse aardbeien gebruikt is het natuurlijk erg lekker om de helft van de aardbeien te pureren en de andere helft in plakjes te snijden zodat je een verschil in structuur krijgt. 

Leg de helft van de lange vingers naast elkaar in een schaal van ongeveer 24 x 24 centimeter met een opstaande rand. Sprenkel de zoete witte wijn erover. Mocht je dat niet hebben of niet willen gebruiken, dan zou je bijvoorbeeld iets van appelsap kunnen gebruiken maar je kunt het ook helemaal weg laten, de volgende laag bevat zoveel vocht dat de lange vingers waarschijnlijk toch wel gewoon zo zacht worden als je wilt.

Meng het mascarpone-yoghurtmengsel met de geklopte slagroom. Beleg de lange vingers met de helft van het mascarpone/roommengsel. Beleg die laag vervolgens met een dikke laag aardbeienpuree. Leg daarop de andere helft van de lange vingers, daarop de rest van het mascarpone-roommengsel en tot slot de rest van de aardbeienpuree (en als je verse aardbeien gebruikt, verse plakjes aardbei. Rasp de witte chocolade en strooi dat over de aardbeienpuree. Bewaar in de koelkast tot serveren. 

Tiramisu van aardbeien klaar

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief