Vegetarische paddenstoelenlasagne

Ingredienten

  • 750 gram kasatanjechampignons
  • 500 gram oesterzwammen
  • 60 gram gedroogde gemengde paddenstoelen
  • 30 gram gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 2 gedroogde rode pepertjes
  • 500 cc groentebouillon
  • 1 gepelde en gesnipperde ui
  • 5 tenen gepelde en fijngehakte knoflook
  • 1 geschrapte en geraspte wortel
  • 3 fijngesneden romatomaten
  • 75 gram tomatenpuree
  • 130 cc slagroom
  • 60 gram fijn geraspte Pecorino Romano
  • 60 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • wat fijn gesneden basilicumblaadjes
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 240 gram gedroogde lasagnevellen
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Yotam Ottolenghi in zijn boek ´Flavour´
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 90 minuten
Voor: 6 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Wat een bijzonder en heerlijk recept! Het uiteindelijke mengsel dat tussen de laagjes kaas en lasagnevellen gaat smaakt als heel lang in rode wijn groenten en kruiden gestoofd gehakt (als je openstaat voor een vervanging voor vlees, er zijn vast mensen die zeggen dat het totaal niet op vlees lijkt, maar dat is de grap van een vegetarische maaltijd :-)).

Ottolenghi heeft altijd lange ingrediëntenlijsten en ook vaak wat uitgebreidere werkwijzen. Ik heb me netjes aan de werkwijze gehouden maar wel iets gevarieerd in de ingrediënten. Ik ga bijvoorbeeld geen verse tomaten in de winter kopen als ik in de vriezer halfgedroogde tomaten uit eigen tuin heb (die heb ik dus gebruikt, ontdooid en in stukjes gesneden). En ik heb geen gedroogde chilipepertjes gebruikt maar een schepje van mijn zelfgemaakte sambal oelek. En tot slot heb ik geen verse basilicum gekocht maar 3 ‘ijsblokjes’ van mijn zelfgemaakte en in die vorm ingevroren basilicumpesto. Oh ja, ik denk dat het ook prima is om het eens met andere (of gemengde) verse en gedroogde paddenstoelen dan de in het recept genoemde te maken.

Het is geen snel recept maar het is ook niet veel werk; het kost gewoon veel tijd om te wachten: roosteren, te weken, te sudderen, in de oven; vooral handig als je een middagje thuis bent. Wij aten er een lekkere frisse bladsalade bij, zonder dat zou ik bijna kunnen denken dat je het met 4 personen op kunt eten (mits je geen voorgerecht en toetje hebt). Zo lekker dus :-).

Instructies

Stap 1: Voor de verse paddenstoelen

Verwarm de oven voor op 230 graden (indien mogelijk hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Veeg de verse paddenstoelen schoon en hak ze in kleine stukjes (met een mes of met een pulseknop in de keukenmachine - pas op dat je het niet pureert!, het moeten kleine stukjes blijven). Meng de fijngehakte paddenstoelen met zout, peper en een scheutje olijfolie. Verdeel het mengsel over de bakplaat en zet die in het midden van de voorverwarmde oven. Zet 30 minuten in het midden van de de voorverwarmde oven, waarbij je mengsel elke 10 minuten omschept (en ik heb de bakplaat ook nog een keer 2 slagen gedraaid zodat de achterste paddenstoelenstukjes vooraan lagen en de achterste vooraan). Haal de plaat met paddenstoelenstukjes na 30 minuten uit de oven en laat afkoelen. Die paddenstoelenstukjes zijn dan donker, nog kleiner en zien er bijna een beetje uit als rul gebakken gehakt.

Stap 2: Voor de gedroogde paddenstoelen

Breng de 500 cc groentebouillon in een pannetje aan de kook en zet dan het vuur uit. Voeg de 2 soorten gedroogde paddenstoelen en de 2 gedroogde chilipepertjes toe en laat een half uurtje staan. Haal na die tijd de geweekte paddenstoelen/pepers uit de bouillon (knijp het vocht er goed uit en bewaar de bouillon), hak de paddenstoelen en chilipepers fijn en zet apart.

Stap 3: Bakken

Zorg dat alle groenten/kruiden in de ingrediëntenlijst schoon en gesneden/gehakt/geraspt zijn. Verhit een grote pan met een scheutje olijfolie op medium vuur en bak ui, knoflook, en wortel tot een goudbruin mengsel. Voeg dan de fijngesneden tomaten toe, plus de tomatenpuree en wat zout en peper. Smoor dit een paar minuten en voeg vervolgens de gedroogde geweekte paddenstoelen en de geroosterde paddenstoelen toe en meng dit goed. Bak dit op laag vuur nog een paar minuten zonder te roeren (pas op dat het niet aanbrandt).

Stap 4: Sudderen

Voeg dan de groentebouillon en het vocht van de gedroogde paddenstoelen toe en laat inkoken tot het meeste vocht is verdampt. Voeg tenslotte 1 deciliter van de slagroom toe en laat nog 2 minuten pruttelen. Zet het vuur uit. Proef en maak eventueel nog even op smaak (maar pas op want de kaas die je straks toevoegt is ook zout). Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Stap 5: Lasagne opbouwen en bakken

Meng in een kom de 2 soorten geraspte kaas met de gehakte peterselie en basilicum. Pak een ovenschaal. Schep er 1/5e deel van de saus in, gevolgd door een deel van de lasagnevellen en daarna 1/5e deel van het kaasmengsel. Herhaal deze laagjes tot de ovenschaal vol is en zorg dat je eindigt met een laagje kaasmengsel. Druppel tot slot een eetlepel room en een eetlepel olijfolie over de lasagne. Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven of tot de randen bruin kleuren. Haal uit de oven en werk af met het laatste scheutje room, een scheutje olijfolie en eventueel nog wat peterselie.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief