Verrassende Tatin van Ottolenghi (hoofd)

Verrassende Tatin van Ottolenghi

hoofdgerecht, 4 personen

herkomst recept: Yotam Ottolenghi, website Kell’s Kitchen

Ingrediënten:

  • 200 gram cherrytomaten
  • olijfolie, zout en peper
  • 500 gram krieltjes in de schil, schoongeboend
  • 1 grote rode ui, in dunne ringen
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 1 koffielepel water
  • blaadjes van 6 takjes verse tijm
  • 150 gram harde belegen of oude geitenkaas, geraspt
  • 200 gram bladerdeeg, dun uitgerold

Voor een tatinvorm of lage taartvorm van 22 cm doorsnede

Recept:

Verwarm de oven voor op 130 °C. Halveer de cherrytomaten en leg ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Zet de tomaatjes 45-60 minuten in de oven tot ze half gedroogd en verschrompeld zijn, heel geurig en smaakvol. Kook ondertussen de krieltjes in 10-15 minuten net gaar in kokend water met zout. Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Snijd de krieltjes in 2 cm dikke plakken. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui in ongeveer 10 minuten zacht en goudbruin.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de taartvorm in met wat olie en bekleed de bodem met bakpapier. Doe de suiker en koffielepel water in een pan met dikke bodem en zet deze op een matig tot hoog vuur. Het suikermengsel zal gaan bubbelen en verandert langzaam in een helder stroopje. Vervolgens zal het mengsel geleidelijk op bepaalde plekken (meestal vanaf de zijkant) lichtbruin kleuren. Schud de pan voorzichtig (niet roeren!) zodat het mengsel een egale kleur krijgt. Als de karamel middenbruin is, giet je ‘m snel maar voorzichtig in de taartbodem; beweeg de taartvorm heen en weer zodat je de karamel gelijkmatig over de bodem kunt verdelen. Strooi de tijmblaadjes over de karamel.

Leg de aardappelplakjes, met de gesneden kant naar beneden, dicht tegen elkaar aan op de bodem van de vorm. Vul de open plekken met de tomaatjes en ui. Bestrooi royaal met zout en peper en strooi er gelijkmatig de geitenkaas over. Snijd een cirkel uit het bladerdeeg die qua doorsnede 3 cm groter is dan de taartvorm. Leg de deeglap over de taartvulling en stop het deeg tussen de aardappeltjes en de rand goed in. Prik het deeg gelijkmatig in met een vork. Bak de taart 25 minuten in de voorverwarmde de oven, verlaag de temperatuur dan naar 180 graden en bak de taart in nog zo’n 15 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat een paar minuten staan. Leg een groot bord op de taart, keer de boel snel om en haal voorzichtig de vorm eraf. Serveer de taart heet of warm.

Erg bijzonder, en erg lekker. Door de karamel op de bodem krijgen de aardappeltjes iets lichtzoets, zonder echt zoet te worden. Eigenlijk ook niet zo moeilijk te maken als het lijkt, het enige waar ik wat moeite mee had was de karamel op de taartbodem gieten want dat wordt gelijk hard en is dus lastig om gelijkmatig te verdelen. Maar uiteindelijk maakte dat ook niet heel veel uit want door het bakken in de oven wordt de karamel weer vloeibaar en wordt opgenomen door de aardappelplakjes. Wij aten er een lekkere groene salade bij, geen moment vlees of vis gemist.