Zabaglione met aardbeien in wijnsiroop

Details

Categorie: Dessert

herkomst recept, deels Simone’s Kitchen en deels Carolines Blog

Ingrediënten (voor 5 personen) voor de Zabaglione:

 • 5 eierdooiers
 • 80 gram kristalsuiker
 • 80 gram droge witte wijn
 • 250 cc slagroom

Ingrediënten voor de aardbeien in siroop (ook voor 5 personen):

 • 500 gram aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd of in kwarten
 • 160 gram kristalsuiker
 • 375 cc fruitige rode wijn
 • 110 gram aardbeienjam
 • 1 kaneelstokje
 • 1 citroen, de schil in reepjes
 • 1 vanillestokje, opengesneden

Recept:

Voor de aardbeien: verwarm de suiker, wijn, jam, kaneelstokje, citroenschil en vanillestokje in een pan op middelhoog vuur. Roer tot de suiker oplost, en breng het vervolgens aan de kook. Laat het mengsel ongeveer 20 minuten lang zacht koken tot het voor een derde is ingekookt. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Schenk vervolgens de siroop door een fijne zeef. Doe de aardbeien in de siroop, zet dit in de koelkast. Laat minimaal een uur (maar liever nog wat langer) marineren, schep af en toe voorzichtig om.

Voor de Zabaglione: klop de slagroom zonder suiker stijf en zet koel weg. Klop de eierdooiers (de eiwitten gebruik je dus niet!) en het suiker in een metalen kom met een mixer ongeveer 3 minuten, tot het lichtgeel en schuimig is. Hang de kom vervolgens half in een pan met kokend water, de onderkant van de kom mag het water in de pan niet raken (au bain marie, als je niet weet wat het betekent en hoe het werkt, kijk dan even Albert Heijn voor een instructiefilmpje van Albert Heijn). Blijf kloppen! En giet dan geleidelijk de wijn erbij. Blijf kloppen (ongeveer 15 minuten lang) totdat de massa ruim verdubbeld is en een temperatuur van 60 graden heeft bereikt (mocht je die in huis hebben, gebruik dan vooral een thermometer). Heb je geen thermometer; klop en verwarm door tot het eiermengsel licht van kleur, heel luchtig maar ook bijna vla-achtig dik is. Proef tussendoor; de eieren mogen niet korrelig worden (want dan worden ze gaar en wordt het dus een soort roerei). Als de Zabaglione klaar is haal de kom dan uit de pan en dus van het vuur en laat afkoelen. Het is handig om de schuimvla elk kwartier nog even met een spatel om te scheppen. Als de Zabaglione is afgekoeld spatel je de geklopte slagroom voorzichtig door de Zabaglione.

Gebruik mooie glazen om het dessert in op te dienen. Schep aardbeien met wat van de siroop onderin het glas, schep er wat van de Zabaglione op, eventueel nog garneren met een aardbei of een takje munt of zo.

Opmerkingen: heerlijk dessert! Zabaglione (wordt eigenlijk gemaakt zonder de slagroom maar wij vonden die wel erg lekker om erin) is de Italiaanse variant op de Franse Sabayon. In het officiële recept staat dat er voor de wijnsiroop Pinot Noir (een fruitige lichtrode wijn) wordt gebruikt maar ik vond het leuker en toepasselijker om er Italiaanse Primitivo voor te gebruiken. Als wijn voor de Zabaglione staat officieel Marsala, maar ik vond het leuk om er in dit geval de Italiaanse bubbelwijn Prosecco voor te gebruiken (zoals in Frankrijk een Sabayon met Champagne bekend is). En uiteraard hebben we er dan ook een glaasje van dezelfde Prosecco bij gedronken. Welke wijn je er ook voor gebruikt, bedenk dat het een dessert met één grote valkuil is: zonder ervaring of thermometer is er altijd een kans dat je de eiermassa te ver gaart en dan wordt het dus korrelig (als in een roerei). Gaar voorzichtig, blijf altijd kloppen en dan is het een geweldig dessert! En mocht je toch terugschrikken, maak dan de aardbeien in wijnsiroop (want dat is echt heel gemakkelijk en ook erg lekker), en geef er dan een bolletje vanilleijs bij, ook lekker.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief